Connect with us

Villa Gherman, noblețe într-un verde infinit la sud de Apuseni

Villa Gherman - locație, din vechime și până azi, obiective turistice în zonă, cum petreci timpul aici, ce spun turiștii

Locuri de vizitat

Villa Gherman, noblețe într-un verde infinit la sud de Apuseni

Villa Gherman, noblețe într-un verde infinit la sud de Apuseni

Villa Gherman, povestea românească începută din 1929 de familia Teodor Gherman, lângă pârâul Valea Morilor, este destinația celor care iubesc muntele, natura, aerul curat, liniștea, energia pozitivă, atenția la detalii, vorba blândă ardelenească, bucatele alese și orice alt element care te duce pe tine cu gândul la turismul civilizat, orientat către client.

Villa Gherman - noblețe într-un verde infinit la sud de Apuseni

Am fost, am văzut și povestesc despre locație, din vechime și până astăzi, câteva locuri de vizitat din zonă, cum îți petreci timpul aici, ce spun turiștii, experiența relaxării în „Bărăganul Munților Apuseni” – așa cum i se mai spune datorită suprafețelor mari cultivate din lunca Arieșului.

baraganul muntilor apuseni

Loc în Sălciua de Jos – în apropiere de Villa Gherman – Bărăganul munților Apuseni

Sau, un pic mai rustic, cu „alți ochi” 🙂

sălciua de jos - rustic - munții trascău - spre villa gherman

Povestea Gherman

 

Pensiunea „Villa Gherman” își începe istorioara în 1929, atunci când a fost construită casa veche. La parterul acesteia locuia marea familie Gherman, formată din 11 persoane, respectiv bunicii, părinții și cei 7 copii.

Apoi, o perioada de 15 ani, din 1932 și până în 1947, la etajul casei vechi și-a desfășurat activitatea școala pentru copiii din patru cătune (Valea Morilor, Dumești, Oncășești și Lătureni), timp în care, la parter, continua să locuiască întreaga familie.

Generozitatea bunicului Gherman de a da spre folosire, cu titlu gratuit, etajul casei, dar și a bunicii de a le pregăti, în fiecare zi, masa copiilor, pe toată această perioadă, au fost primite cu recunoștință de comunitate.

villa gherman - casa veche - in versiune noua - in care la etaj era scoala si la parter locuia intreaga familie

Casa veche, dar în versiune actuală, la etaj era școală și la parter locuia întreaga familie

În 1947 s-a născut Vasile Gherman, nepotul bunicului Teodor, cel care ne-a introdus în povestea generoasei și respectabilei familii si care este, de fapt, în spatele restaurării și a ideii de a da valoare zonei.

Casa veche, din moloane (piatră de cariera, n.r.) și lemn, a fost construită în stil tradițional al Apusenilor, cu acoperiș clasic și pardoseală din pământ și pleavă. Ulterior, pentru a evita strângerea apei, am înlocuit-o cu cărămidă presată luată tot din zonă, de la Turda.
Undeva prin ’57, la etaj, s-au bătut cercuri – crengi de alun crăpate în două cu partea rotundă la lemn pentru aderență„, ne spune dl. Gherman.

În 1997 s-a început restaurarea clădirii vechi, construcția vilei și reconfigurarea destinației, din fonduri proprii:
Totul este proiectat și restaurat / construit de mine, am ținut neapărat ca arhitectura pensiunii să fie oarecum similară cu casa veche din vremea dublei monarhii (austro-ungară, n.r.). Am făcut din pasiune o meserie. Restaurarea monumentelor istorice este fenomenul care m-a prins și care mi-a adus satisfacții nemăsurate”.

Astfel, pensiunea și-a început aventura în octombrie 2020.

Villa Gherman – unde, ce, cum, de ce, cât…

 

Locul nostru din generație în generație este, astăzi, o poartă deschisă vouă pentru a vă crea propriile povești„, familia  Gherman.

Villa Gherman - 7-le curcubeului

Villa Gherman – „Locul nostru din generație in generatie, poartă deschisă pentru a vă crea propriile povești

Unde găsești Villa Gherman

 

Pensiunea se află in Ardeal :), Alba, comuna Sălciua de Jos, pe strada Valea Morii la numărul 533. Aici o găsești, înconjurată de munții Trascăului, în partea de sud a munților Apuseni, lângă pârâul Valea Morilor. La 76 km de Cluj-Napoca și 90 km de Alba Iulia.

Comuna este denumită așa datorită numărului mare de sălcii pitice care creșteau pe malul Arieșului.

pârâul valea morilor vis a vis de locatie

Pârâul Valea Morilor

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei anilor 1700, Sălciua de Jos apare sub numele de „A. (Alsó) Szolcsva”.

Este dincoace de perdeaua munților și de Rimetea – satul în care parcă timpul stă pe loc – și în apropiere de peștera Huda lui Papară și cascada Șipote. Lângă poteca tematica Pietrele Vorbitoare și râurile Arieș și Ponor.

perdea de munti

Villa Gherman – vedere spre perdeaua munților Trascău

Aici unde aerul, liniștea și verdele creează o atmosferă de relaxare care îți crește vibrația si potențialul să determine schimbări pozitive în viețile noastre.

Ce te așteaptă aici și cum te poți relaxa

 

Anamaria, persoana caldă și atentă la fiecare nevoie a oaspeților, ne confirmă faptul că aceștia aleg, cel puțin până acum, locația pentru odihna de dinainte, dar și cea de după multele variante de drumeții în zonă.

Locația este întinsă pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați cu o livadă de pomi fructiferi, 97 de meri si pruni tineri.

curtea villei gherman

Patru cai și un măgăruș sunt minunile care încântă, în special, copiii. Vedetele Felipe, Dios, Jefe și Santos se pot călări în incinta micului parc amenajat imediat peste pârâu.

Caii sunt foarte inteligenți și sociabili. Stabilesc încă din primele momente relația de încredere cu turiștii, dar și aceștia au câteva reguli de respectat – aduse la cunoștință, de fiecare dată, de băieții care îi au în grijă.

villa gherman - manej 4 cai si un magarus

Ai aici un scurt moment de la antrenamentul zilnic cu Jefe și Santos :).

Blândul Pedro care atrage micuții ca un magnet 🙂

Magarusul Pedro la Villa Gherman

Un restaurant generos și bucatele alese cu grijă, terasa acoperită cu deschidere către curte și zona de relaxare în aer liber amenajată cu canapele din paleți :).

Villa Gherman - terasa canapele din paleti

Ca disponibilitate de cazare, te așteaptă cu 12 camere îngrijite și atent mobilate. 6 single și 6 cu pat matrimonial.

Villa Gherman - cazare

O sală de conferințe, pentru companiile care organizeaza teambuilding-uri.


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).
Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

Altă opțiune pentru relaxare direct în natură, este hidromasajul. Rolul jacuzzi-ului e să-ți aducă starea de bine într-o ambianță verde pe lângă sentimentul de libertate deplină.

starea de bine intr-o ambianta verde

Cum recomandă turiștii Villa Gherman?

 

Încă din 1990 le spuneam vecinilor de pe Valea Morilor* ca fiecare gospodărie să-și amenajeze măcar câte o cameră de oaspeți și să servească mâncărurile tradiționale celor care le trec pragul pentru că va veni o vreme când copiii le vor pleca și nu vor avea din ce să se întrețină. Astăzi, am făcut noi ceea ce le spuneam lor, am găsit, astfel, o formă de a da valoare locului„, mi-a mai transmis Vasile Gherman la finalul discuției.

Locația (coordonate Google Maps), de altfel, singura pensiune de 4 margarete din zonă, este recomandată de clienții care au evaluat-o cu rating-uri de 5 din 5 pe Facebook; 9,2 din 10 pe booking .com (79 recenzii); 4,7 din 5 pe Google (34 de recenzii).
Cifrele sunt preluate la momentul publicării pe ziromania.ro.

usa grajd cai

Intrarea cailor 🙂

Ce spun cei care au descoperit Villa Gherman

 

Iată cele mai noi două recenzii primite pe Facebook și booking .com.

Este cea mai frumoasă pensiune, cea mai bine întreținută și cu cele mai bune servicii în care am fost. Recomand să adaugați acest loc pe lista voastră turistică. Nu numai că este un loc frumos, dar și atenția este de neegalat. Gazdele te fac să te simți ca acasă, chiar și mexican fiind„, Ana Rojas, 14 martie 2022, Facebook.

Locul ideal pentru relaxare. Liniște deplină și un peisaj care nu poate fi descris în cuvinte. Mâncarea excelentă, personalul amabil și curățenie exemplară. Când am ajuns la locație căluții ne-au întâmpinat și ne-au făcut ziua mai frumoasă. Spre seară am reușit să ne bucurăm și de jacuzzi, astfel am încheiat ziua într-un mod inedit. Cu siguranță ne vom întoarce„, Victoria, 18 august 2022, booking.com.

Obiective turistice în zonă

 

Câteva atracții turistice din apropierea pensiunii, locuri de vizitat recomandate de recenziile de pe rețele ale turiștilor.

👉 Schitul Sub Piatră

 

Schitul se află la aproximativ 3 km, iar numele-i provine de la locul unde este așezat satul, sub piatra Bedeleului, platou calcaros care se încheie în partea de nord-vest cu o stâncă foarte abruptă.

Biserica de lemn, edificată în 1797, este considerată monument istoric și a fost restaurată chiar de Vasile Gherman. Este o biserică veche, construită din lemn de brad, acoperită cu șindrilă și care respectă întocmai caracteristicile vechilor biserici de lemn din Ardeal.

Schitul Sub Piatră - restaurat de Vasile Gherman

sursa: pelerinaje.renastereacluj.ro

Cătunul „Sub Piatră” sau Oncășești e posibil să aibă aceeași vechime ca și satul Sălciua de Jos, aproximativ șase sute de ani (wikipedia).

👉 Peștera „Huda lui Papară”*, Cea Mai… din România

 

La Huda lui Papară, despre care tot wikipedia ne spune că ar putea înseamna adăpostul conducătorului religios, se poate ajunge cu mașina pe drumul comunal din Sălciua de Jos circa 5-6 km până în cătunul Sub Piatră, acolo unde se află, de fapt.

Traseul se poate face și pe jos, fiind la aproximativ 2 km de pensiune.

Peștera Huda lui Papară - de explorat

foto: wikipedia.org

Peștera cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, este neamenajată datorită riscului de apariție a viiturilor și, poate, tocmai din acest motiv este peștera superlativelor :):
cea mai lungă;
– cea mai denivelată;
cea mai dificilă;
– cu cea mai înaltă galerie;
cu cel mai lung curs subteran;
– cu cel mai mare debit;
cu cea mai mare cascadă;
– cu cele mai lungi și mai numeroase stalactite crescute strâmb, ca rădăcinile unui copac, din România.

Pont:
Bedeleu Adventures, o companie specializată în teambuilding-uri, organizează explorarea peșterii, pe lângă rafting, cățărare, trasee cu bicicleta, plimbări cu caiacul, tiroliana*.

👉 Rezervația Vânătările Ponorului

 

Rezervație naturală complexă – unicat în România -, aflată la confluența dintre Valea Ponorului, Valea Poienii și Valea Seacă, la care se poate ajunge din Sălciua prin Dumeşti, cu mașina. Este la o distanță de 3,5 km de mers pe jos față de pensiune.

Vânătările Ponorului - Alba - Villa Gherman

foto: travelfree.info

Numele ii este dat de dungile de culoare vânătă lăsate de ape pe pereții calcaroși ai stâncilor. Șirul de cascade de aproximativ 70-80 m fac din acest fenomen, o priveliște rară.

👉 Platoul Dumești

 

De jos, din Sălciua, urci pe drumul complet asfaltat de 9 km și cu ceva serpentine :). Poți avea surpriza să întâlnești căprioare, cum mi s-a întâmplat mie, dar fiind la volan… am pierdut momentul. Odată ajuns acolo, vezi cum au reușit natura și omul să creeze împreună un peisaj unic, frumusețea.

Punctului i se mai spune și „raiul fotografilor” pentru magicul răsărit pe care-l „prinzi” după zeci de minute de așteptare când ceața se ridică. Pasionatii de fotografie înteleg cel mai bine.

Până atunci, o scurtă filmare te poate face să te gândești la opțiune …

De asemenea, Cascada Șipote este în zonă, la o oră și jumătate de traseu. Un pic mai departe, la 3-4 ore și jumătate, găsești „Poarta Zmeilor„.
Salina Turda este și ea la o oră cu mașina, pentru vremea ploioasă.

Acestea fiind scrise, mulțumesc Angelei pentru invitație, Anamariei pentru ospitalitate, atenție și informații și domnului Vasile Gherman pentru împărtășirea, cu emoție, a poveștii familiei :).

turistii veseli

Drumul din Sălciua de Jos, care duce la Villa Gherman, o filmare originală fără filtre si alte ajustări, inclusiv picăturile de apă de pe parbriz

*** Mic glosar ***

* Valea Morilor – numele vine de la faptul că în vecinătatea apropiată, cândva demult, erau 4 mori care n-au fost păstrate de proprietari;
* Hudă – regionalism, drum îngust și nepavat, groapă, peșteră sau chiar adăpost;
* Tiroliana – sistem de transport alcătuit dintr-un cablu de oțel întins, fixat în două puncte de ancorare, scripete și prevăzut cu sistem de frânare.

O altă poveste ardelenească, de urmărit, este cea a lui Emil Părău care s-a întors acasă în România, pentru a însufleți Roșia (Alba) – satul în care a copilărit.

Rămâi în contact cu noi și trimite-ne la cât mai mulți prieteni buni! Prin e-mail sau social media :).
Mulțumim.


Articol susținut de sacose.com, furnizor de pungi biodegradabile și sacoșe din pânză personalizate livrate în orice colț al României.


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Casa noastră Viscri, proiect pentru comunitate și turism rural

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top