Connect with us

Vagon românesc renăscut. Mocănița de pe Valea Hârtibaciului

Vagon românesc readus la viață de Asociația Prietenii Mocăniței

De Bine

Vagon românesc renăscut. Mocănița de pe Valea Hârtibaciului

Într-o lume dominată de un transport elegant și modern, o acțiune captivantă prin care s-a readus la viață un vagon românesc vandalizat și… aproape de tăiere, are loc în România de astăzi, în România bună de astăzi.

Asociația Prietenii Mocăniței
, voluntari, administrații locale, după un efort remarcabil, dar și cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile și al unei cofinanțări, au reușit restaurarea vagonului abandonat pe linia de cale ferată Sibiu-Agnita și repunerea acestuia în funcțiune pe calea ferată cu ecartament îngust de pe Valea Hârtibaciului.

voluntar la mocănița

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Fosta relicvă este astăzi cel mai modern vagon de călători aflat în circulație pe liniile de mocăniță din țară.
În acest articol îi vei afla fascinanta călătorie de la abandon la o nouă viață.

Originea vagonului. Abandonul

 

Vagonul produs în 1985 de Fabrica de Vagoane MEVA, din Drobeta Turnu-Severin, transporta călătorii pe calea ferată Sibiu – Agnita până la închiderea acesteia de către Căile Ferate Române în 2001.

vagon meva drobeta

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

După mulți ani de neglijență, abandonat la capăt de linie în gara din Sibiu, printr-o întorsătură neașteptată, devine adăpost temporar pentru oamenii străzii până în 2007 când a fost mutat pentru a-l proteja de actele de vandalism pe perioada lucrărilor de reconstrucție.

vagon românesc vandalizat

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

A doua șansă la viață

 

Din fericire, soarta acestuia s-a schimbat când un pasager anonim, călătorind cu un alt tren, a alertat autoritățile pentru salvarea acestei relicve uitată pe lângă altele scoase din funcțiune.

După cinci licitații amânate sau anulate din motive absurde la care ne-am prezentat la București, împreună cu alte cinci vagoane din Sibiu a fost vândut Remat-ului (care nu participase la niciuna dintre licitații).
A fost salvat în ultima clipă de la tăiere, după un apel telefonic anonim al unui pasager dintr-un tren care trecea pe lângă depou. Pentru alte vagoane din acel lot fiind deja prea târziu„, notează asociația pe pagina oficială de Facebook.

a doua sansa la viata a unui vagon uitat pentru mocănița

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Apoi, cu ajutorul primarilor care au colectat fier vechi din satele lor, pentru dat la schimb, și cu sprijinul cofinanțării de la Fundația Mihai Eminescu Trust, după ce licitațiile discutabile au eșuat în mod repetat, acest vagon istoric a scăpat de distrugere.

Restaurarea, începuturile

 

În 2009, voluntari pasionați și cu experiență limitată, dar cu entuziasm nemărginit au inițiat lucrări de restaurare ale vagonului.

incepe restaurarea

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Au perseverat în ciuda provocărilor apărute pe parcurs:
– lucrul în spațiu deschis;
– unelte rudimentare;
– materiale inadecvate;
– lipsa fondurilor (inițiale);
– lipsa experienței de specialitate.

În anii următori, planurile de utilizare a vagonului pentru diverse evenimente au fost îngreunate de condițiile meteorologice nefavorabile și de cerințele de întreținere continuă pe alte secțiuni ale căii ferate înguste.
Odată cu trecerea timpului a devenit evident că sunt necesare recondiționări suplimentare din cauza materialelor inadecvate utilizate în timpul restaurărilor inițiale.

Oportunitate și încredere

 

Când a apărut oportunitatea accesării fondurilor nerambursabile ale Uniunii Europene pentru restaurarea acestei piese istorice neprețuite, vagonul a devenit parte a proiectului „Un tren pentru Mocăniță”, propus de Asociația Prietenii Mocăniței și comuna Marpod.

mocanita in viitor

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Acesta a vizat, pe lângă revigorarea acestui vagon, și achiziționarea unei locomotive noi.


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).
Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

Renașterea

 

După încă trei ani — la 22 de ani de la ultima călătorie feroviară — cu lucrări de revitalizare efectuate la atelierele „Calea Ferată Îngustă” Criscior din județul Hunedoara, cel mai modern vagon de călători din România pe căile ferate cu ecartament îngust s-a întors acasă.

vagonul romanesc restaurat de Asociatia Prietenii Mocanitei pentru mocănița

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Interiorul său renovat are corpuri noi de iluminat, sisteme de rulare revizuite și mecanisme de frânare automate complet funcționale.

vagonul gata de reintrare in circuit

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Mocănița mândră cu noul vagon

 

Cu emoție și entuziasm, specific comunităților locale care așteaptă ceva-ul lor, ceva-ul care le este dedicat, pasagerii au urcat, în cele din urmă, în vagonul readus la viață pentru cursa inaugurală de pe 11 august.

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

Evenimentul le-a permis să-și retrăiască amintirile cu nostalgie si speranta sau să experimenteze călătoria cu un tren românesc de epocă pentru prima dată.

Ideea unui tren al nostru a mocnit mereu în mintea noastră, așa că, atunci când am avut oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru mocăniță, vagonul a făcut parte din trenul propus spre recondiționare, alături de o locomotivă nouă.
Așa se face că, trei ani mai târziu și după 22 de ani de când nu a mai călcat pe aici, vagonul proaspăt recondiționat la atelierele societății Calea Ferată Îngustă din Criscior, Hunedoara, este pus din nou pe șinele de acasă, în gara Cornățel
„, mai menționează asociația.

Semnificație și perspective

 

Reintroducerea acestui vagon istoric în circuit, pe lângă succesul eforturilor de conservare, servește și ca o amintire a bogatului patrimoniu feroviar al României. Cu facilitățile sale modernizate și funcționalitatea îmbunătățită, mocănița este acum parte integrantă a Văii Hârtibaciului.

mocanița de pe Valea Hârtibaciului - perspective

foto: Asociația Prietenii Mocăniței

„Vagonul face parte din proiectul «Un tren pentru Mocăniță», depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”.

Actualizare:
Locomotiva care astăzi plimbă turiștii pe Valea Hârtibaciului a fost restaurată în Agnita.

foto: Sorin Morariu, locomotiva era transportată către Agnita

Era numită „Zugu” (zug, tren în limba germană), fiind expusă mulți ani în fața gării din Sighișoara. Pe una din plăcuțele de pe locomotivă stă scris „Iuțeală Maximă 40 km/h”.

locomotiva care a circulat pe ruta Sibiu-Agnita

foto: Sorin Morariu

Ce alte mocănițe mai circulă în România

 

– Semmeringul bănățean, doar seamănă cu mocănița :), pe ruta Oravița – Anina (Caraș Severin);
– Mocănițele Apusenilor de pe Valea Arieșului, rute Brad-Crișcior (Hunedoara) și Câmpeni – Cărpiniș (Abrud);
Mocănița Maramureș, de pe Valea Vaserului – Vișeul de Sus (Maramureș);
– Mocănița Moldovița, ruta Huțulca – Moldovița (Suceava);
– Mocănița Sovata, circulă pe ruta Sovata – Câmpu Cetății (Mureș);
– Mocănița Covasna – Comandău (Covasna) – funcționează cu intermitențe.

Să rămânem în contact, zic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, trimite articolul celor mai buni prieteni ai tăi! Prin e-mail, whatsapp sau social media :).

Și nu uita că poți oricând să trimiți o știre pozitivă despre români și/sau România pentru a o promova în rețeaua noastră.


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Conacul Komaromi și Povestea Familiei din Valea Ierului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top