Connect with us

De la frunză la IE, tradiție de familie, Borangic Niculescu

Borangic Niculescu - Cristina

100% .ro

De la frunză la IE, tradiție de familie, Borangic Niculescu

foto: malltaranesc.ro

De la frunză la IE, tradiție de familie, Borangic Niculescu

Când și cum a început povestea frumoasă, despre viermii de mătase și răbdarea cu care produc oamenii de la Borangic Niculescu

În Stoenești, județul Vâlcea, o tradiție de familie împletită din muncă, suflet și har s-a transformat, astăzi, în singurul loc din România unde se mai obţine mătase naturală, atelier de țesături populare, Borangic Niculescu.

Niculescu, familia

Țesătura de Borangic este făcută în industria casnică din fir de mătase, depănat de pe gogoșile opărite ale viermilor de mătase.
Pentru un fir de cusut sunt necesare 10-15 fire de mătase.

Cum a inceput povestea

În 1979, elevă fiind în clasa a 7-a, Cristina Niculescu a participat la o emisiune tv: „Noi, femeile”.
A ales să se îmbrace cu un costum popular, creat de mama sa, din mătase naturală și nu mică i-a fost mirarea să vadă că toată lumea din platoul de filmare i-a apreciat vestimentația.

S-a decis, atunci, să continue tradiția familiei și a început să crească viermi de mătase, pentru a avea materie primă de cea mai bună calitate pentru costumele croite cu har, în „Atelierul Borangic Niculescu”, amenajat în comuna natală.

Așadar, cu multă răbdare, investiţii consistente şi destulă încredere a pus bazele unei ţesătorii cu mătase naturală.

Borangic Niculescu, astăzi

În gospodaria noastră, totul se face ca pe vremea bunicii.
Viermii de mătase, aduşi la stadiul de ouă, sunt crescuţi cu grijă timp de 40 de zile până îşi fac propria „fabrică” de mătase, acea gogoaşă pe care viermele şi-o ţese în jurul lui.
Apoi coconii (gogoșile) sunt adunați şi deşirați unul cate unul pentru a obţine firul de borangic, care ulterior va fi tors şi ţesut la războaiele de lemn din atelierul propriu.
Nimeni nu mai creşte viermi de mătase. Cel puţin de 20 de ani nici nu cred că se mai ştie de existența lor.
E destul de greu să duci tradiţia mai departe, dar, fiind plăcere, nu mai luăm în considerare barierele. Totul înseamnă muncă, iar dacă munceşti şi vine şi remuneraţia pe urmă, e de bine
„, spune Cristina Niculescu.

România:  Astra, 3 stele Michelin în ghidul "România 500 peisaje, destinații și experiențe"


Dacă ești curios să vezi cât de mult se lucrează la o ie, urmărește cele câteva momente filmate în atelier în timpul lucrului:


Este foarte multă muncă, dar mama o face cu plăcere și nu ar renunța niciodată la ce face acum„, ne-a povestit Diana Neagoe, fata doamnei Niculescu.

„Secretul” e să pui suflet in tot ce faci

Am înțeles că secretul pentru a realiza ceva, cu adevărat deosebit, este să pui suflet în tot ce faci, să nu dai înapoi și să nu cauți scurtături. Lucrăm pe războaie tradiționale, autentice, unele având o vechime 100 de ani.
În atelierul nostru dispunem de 14 astfel de războaie achiziționate pe parcursul a două decenii, restaurate de maeștri tâmplari, și toate sunt complet funcționale.

Fiecare război are povestea lui, iar noi suntem atașati de toate. La fel ca orice aparatură modernă și războaiele noastre sunt specializate pentru a realiza diverse tipuri de țesături”.

Borangic-Niculescu-razboi

Astfel, dispunem de războaie cu suveica zburătoare, războaie pentru pânza de casă, războaie pentru borangic, războaie pentru bețe și, nu în ultimul rând, un război pentru brâie„.

Și în acest domeniu, cel mai mare „dușman” pentru produsele tradiționale românești, create cu multă trudă, este reprezentat de „chinezării”.
Nu mai mergem la târguri pentru că nu putem concura la preț cu aceste replici„, ne-a mărturisit Diana.

Ie in atelierul de tesaturi populare

Și cum vă vindeți produsele?, a venit, firesc, întrebarea noastră
Vindem online, pe borangic.ro; clienților care au cumpărat de la noi și au rămas fideli; vindem persoanelor care au fost atrase de costumele noastre pe care le-au văzut la prietenii lor și chiar celor care sunt în trecere și ne vizitează la atelier.

Cristina Niculescu este singura din ţară care mai ţese borangic de la viermii de mătase pe care îi creşte în ferma proprie.

În această idee, Diana ne spunea că ar fi încântată să afle că sunt proprietari de ferme de viermi de mătase sau persoane care cresc ori intenționează să crească viermi și că oricând ar putea deveni parteneri pe această direcție, dar, evident cu respectarea normelor impuse.

România:  Zbor peste munții României: Făgăraș, Bucegi, Piatra-Craiului, Ciucaș

Atelierul „Borangic Niculescu” se află în comuna Stoenesti, DN 67 între Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu.
Turul atelierului este gratuit, dacă ajungi în timpul programului de lucru.

Am postat pe pagina noastra de Facebook un mic album cu imagini din atelier, pe care am fi bucuroși să-l vedeți.

Am ales două minute și jumătate din conversația noastră cu Diana:

Atelierul este foarte aproape de Casa Rustică Oltenia, o locație cu două case tradiționale mai vechi de 100 de ani, unde ne-am odihnit de minune și pe care o recomandăm cu mare plăcere, oricând.

La final, te invităm să lași un comentariu cu impresiile tale, un mesaj pentru doamna Cristina, pentru oamenii din atelier sau orice altă idee îți vine în minte după ce ai parcurs aceste randuri.

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

2 Comments

Lasă un comentariu util :)

Top 5 citite – ultimul an

RoLetter Info


Prin abonarea la RoLetter sunt de acord cu Politica de Confidentialitate a website-ului.

Advertisement
To Top