Top 10 băuturi tradiționale românești pentru Sărbători
Connect with us

Top 10 băuturi tradiționale românești

Top 10 băuturi tradiționale românești

100% .ro

Top 10 băuturi tradiționale românești

Foto:

Top 10 băuturi tradiționale românești

Sărbătorile de iarnă înseamnă întoarcerea la mâncărurile tradiționale românești: sarmale, caltaboș, tobă, piftie, cozonac ș.a.m.d.

Deja ne plouă în gură… sunt așa bune, că dai cu căciula în câini. Și, ca să fie masa masă, e musai să le asociezi cu băuturi preparate de sute de ani în gospodăriile românilor.

Am găsit pe zilesinopti.ro un top al acestor băuturi tradiționale românești, realizat de jurnalistul și scriitorul Horia Ghibuțiu:

1. Țuică

Este un cuvânt 100% românesc. Țuica adevărată e distilată din prune și suntem printre cei mai mari producători mondiali. Băutura a fost atestată documentar în premieră la începutul secolului XVI.

2. Vin

Pe cea de-a doua poziție în top 10 băuturi este vinul.
E cunoscut aici din vremuri străvechi, geto-dacii fiind considerați băutori fruntași. Nu degeaba a instituit Burebista prohibiția… dar și atunci s-a băut. În oltenia i se mai spune „zaibăr”.
Am cules cateva legende ale vinului.

3. Must

„Must drink must”, ar pune englezul altui englez, adică „trebuie să bei must”. Fiind neam de viță nobilă, bem acest vin tânăr de foarte multă vreme, iar denumeirea am împrumutat-o de la latini.

4. Pălincă

Pălinca se produce în general din fructe și are un conținut foarte ridicat de alcool, care poate ajunge și până la 55%. Produsă în special în Ardeal, pălinca este dublu distilată. I se mai spune „horincă” și merge de minune cu slană.

România:  Ce-am găsit la Casa Rustică Oltenia și de ce am revenit

5. Vișinată

Vișinata este foarte populară pentru că este la îndemâna oricui să o prepare. Principalele ingrediente pentru o vișinată „ca la carte” sunt vișinele, zahărul și alcoolul (alcool rafinat sau vodka de calitate).

6. Afinată

„Se întâlnește îndeobște în regiunile împădurite, așa că nu e de mirare că cele mai stașnice rețete ne vin din minunata Bucovină. Spui pădure, spui ca la cinci kilograme de afine, spui cam pe jumătate pe-atât zahăr, spui alcool de 80 de grade și amuțești de plăcere”.

7. Vinars

Spre deosebire de vișinată, este mai puțin popular. Este o băutură similară cognac-ului franțuzesc. E un produs natural obținut prin distilarea în butoaie a marcurilor de prune.

băuturi tradiționale românești - mursa - bere - mustareata

8. Bere

Nu vă grăbiți să spuneți că nu e băutură tradițională românească. Se produce aici încă de pe vremea tracilor, din orz, iar dacii o preparau din rădăcini. Așadar, este tradițională.

9. Mustăreață

Potrivit sursei citate, „este un cuvânt care desemnează o băutură, din ce știu, dispărută din meniul de băuturi al românilor, însă care odinioară se obținea în pădurile de mesteacăn, unde oamenii extrăgeau cu plăcere o sevă albicioasă. Era socotită medicament, băută pe loc, fiiind foarte oxidabilă, dar dacă gustai suficientă, te lovea o mică euforie.

Despre Mustăreață, și alte băuturi vechi românești, aflăm din povestea de la Crama 1777.

România:  Păstrăvăria Doftana: O poveste cu Delicatese din Păstrăv

10. Mursă

Pe ultimul loc din top 10 băuturi, este mursa.
Demult, cei mici beau mursă de miere, care se obţinea din apă sau lapte şi ceea ce rezulta după spălatul fagurilor. Lăsată la fermentat, devenea o băutură uşor alcoolizată.

Talpă groasă de opincă, ce-ar mai merge o pălincă…

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Advertisement

Topul ultimelor 12 luni

Advertisement

Alătură-te Pozitivului

Intră în familia celor care contribuie la pozitivul românesc și trimite-ne un link, o poză, un material pozitiv 👉 de aiciSigur ajunge la oameni care apreciază.

sau

Trimite-ți Povestea

Advertisement

Cele mai noi articole

To Top