Connect with us

ZiRomânia

Top 10 băuturi tradiționale românești

Top 10 băuturi tradiționale românești

Zi

Top 10 băuturi tradiționale românești

Foto:

Top 10 băuturi tradiționale românești

Sărbătorile de iarnă înseamnă întoarcerea la mâncărurile tradiționale românești: sarmale, caltaboș, tobă, piftie, cozonac ș.a.m.d.

Deja ne plouă în gură… sunt așa bune, că dai cu căciula în câini. Și, ca să fie masa masă, e musai să le asociezi cu băuturi preparate de sute de ani în gospodăriile românilor.

Am găsit pe zilesinopti.ro un top al acestor băuturi tradiționale, realizat de jurnalistul și scriitorul Horia Ghibuțiu:

1. Țuică

Este un cuvânt 100% românesc. Țuica adevărată e distilată din prune și suntem printre cei mai mari producători mondiali. Băutura a fost atestată documentar în premieră la începutul secolului XVI.

2. Vin

Vinul e cunoscut aici din vremuri străvechi, geto-dacii fiind considerați băutori fruntași. Nu degeaba a instituit Burebista prohibiția… dar și atunci s-a băut. În oltenia i se mai spune „zaibăr”.

3. Must

„Must drink must”, ar pune englezul altui englez, adică „trebuie să bei must”. Fiind neam de viță nobilă, bem acest vin tânăr de foarte multă vreme, iar denumeirea am împrumutat-o de la latini.

4. Pălincă

Pălinca se produce în general din fructe și are un conținut foarte ridicat de alcool, care poate ajunge și până la 55%. Produsă în special în Ardeal, pălinca este dublu distilată. I se mai spune „horincă” și merge de minune cu slană.

5. Vișinată

Vișinata este foarte populară pentru că este la îndemâna oricui să o prepare. Principalele ingrediente pentru o vișinată „ca la carte” sunt vișinele, zahărul și alcoolul (alcool rafinat sau vodka de calitate).

înapoi1 din 2

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții ZiRomânia, iată câteva idei:
- contribuie la dezvoltarea pozitivului românesc, de aici;
- intră în Comunitate de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea ZiRomania.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

Continue Reading
You may also like...

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Versiune Beta

Pentru moment, suntem in versiunea beta.
Vezi ce înseamnă asta

Contribuie Și Tu!

Trimite un link, o poză, un material despre România, de aici!

Cele mai noi

Trimite un gând românesc

TOP 5 – Cele mai citite

ZiRomania
To Top