Connect with us

Top 10 băuturi tradiționale românești

Top 10 băuturi tradiționale românești

Istorie & Tradițional

Top 10 băuturi tradiționale românești

Top 10 băuturi tradiționale românești

Sărbătorile de iarnă înseamnă întoarcerea la mâncărurile tradiționale românești: sarmale, caltaboș, tobă, piftie, cozonac ș.a.m.d.

Deja ne plouă în gură… sunt așa bune, că dai cu căciula în câini. Și, ca să fie masa masă, e musai să le asociezi cu băuturi preparate de sute de ani în gospodăriile românilor.

Am găsit pe zilesinopti.ro un top al acestor băuturi tradiționale românești, realizat de jurnalistul și scriitorul Horia Ghibuțiu:

1. Țuică

Este un cuvânt 100% românesc. Țuica adevărată e distilată din prune și suntem printre cei mai mari producători mondiali. Băutura a fost atestată documentar în premieră la începutul secolului XVI.

2. Vin

Pe cea de-a doua poziție în top 10 băuturi este vinul.
E cunoscut aici din vremuri străvechi, geto-dacii fiind considerați băutori fruntași. Nu degeaba a instituit Burebista prohibiția… dar și atunci s-a băut. În oltenia i se mai spune „zaibăr”.

3. Must

„Must drink must”, ar pune englezul altui englez, adică „trebuie să bei must”. Fiind neam de viță nobilă, bem acest vin tânăr de foarte multă vreme, iar denumeirea am împrumutat-o de la latini.

topul preferințelor românilor

4. Pălincă

Pălinca se produce în general din fructe și are un conținut foarte ridicat de alcool, care poate ajunge și până la 55%. Produsă în special în Ardeal, pălinca este dublu distilată. I se mai spune „horincă” și merge de minune cu slană.

5. Vișinată

Vișinata este foarte populară pentru că este la îndemâna oricui să o prepare. Principalele ingrediente pentru o vișinată „ca la carte” sunt vișinele, zahărul și alcoolul (alcool rafinat sau vodka de calitate).


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).

Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

6. Afinată

„Se întâlnește îndeobște în regiunile împădurite, așa că nu e de mirare că cele mai stașnice rețete ne vin din minunata Bucovină. Spui pădure, spui ca la cinci kilograme de afine, spui cam pe jumătate pe-atât zahăr, spui alcool de 80 de grade și amuțești de plăcere”.

7. Vinars

Spre deosebire de vișinată, este mai puțin popular. Este o băutură similară cognac-ului franțuzesc. E un produs natural obținut prin distilarea în butoaie a marcurilor de prune.

băuturi tradiționale românești - mursa - bere - mustareata

8. Bere

Nu vă grăbiți să spuneți că nu e băutură tradițională românească. Se produce aici încă de pe vremea tracilor, din orz, iar dacii o preparau din rădăcini. Așadar, este tradițională.

9. Mustăreață

Potrivit sursei citate, „este un cuvânt care desemnează o băutură, din ce știu, dispărută din meniul de băuturi al românilor, însă care odinioară se obținea în pădurile de mesteacăn, unde oamenii extrăgeau cu plăcere o sevă albicioasă. Era socotită medicament, băută pe loc, fiiind foarte oxidabilă, dar dacă gustai suficientă, te lovea o mică euforie.

Despre Mustăreață, și alte băuturi vechi românești, aflăm din povestea de la Crama 1777.

10. Mursă

Pe ultimul loc din top 10 băuturi, este mursa.
Demult, cei mici beau mursă de miere, care se obţinea din apă sau lapte şi ceea ce rezulta după spălatul fagurilor. Lăsată la fermentat, devenea o băutură uşor alcoolizată.

Talpă groasă de opincă, ce-ar mai merge o pălincă…

Rămâi în contact cu noi și trimite-ne la cât mai mulți prieteni buni! Prin e-mail sau social media :).
Mulțumim.


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top