Câmpina a sărbătorit Zilele Europene ale Patrimoniului la Muzeul Memorial B.P. Hasdeu pe 16 septembrie.
Sâmbătă 500 de vizitatori au trecut pragul muzeului la care 20 de artizani și-au expus minunățiile. Intrarea a fost liberă.
Prezentarea târgului
„Primul Târg Dedicat Artizanilor Locali La Castel. Castelul << Julia Hasdeu >> care adăpostește, din 1965, Muzeul Memorial B.P. Hasdeu este gazda primului eveniment dedicat patrimoniului cultural, în context european, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Artizani din Câmpina, Telega, Mislea, Provița de Jos, Breaza, Coșerele, dar și invitați din Pitești și București au venit la Câmpina în curtea Castelului, obiectiv de patrimoniu cultural, unde și-au prezentat meșteșugurile, talentul, dragostea pentru tradiție și lucrul făcut cu dragoste și din dragoste pentru frumos și pentru oameni.
Foto: Muzeul Memorial B.P. Hasdeu
Târgul de artă și meșteșuguri tradiționale își propune să fie un loc de întâlnire al artizanilor locali și regionali, de promovare a talentului și meșteșugurilor păstrate sau învățate de la părinți sau bunici, un loc de socializare, de cunoaștere a patrimoniului cultural al zonei și de găsirea unor căi comune de dezvoltare a proiectelor viitoare dar și de atragerea copiilor și tinerilor către artă, patrimoniu, tradiții și meșteșuguri mai puțin știute, menționează Aura Dobre, directorul muzeului.
Foto: Castelul Iulia Hasdeu
Artizan povestindu-și măiestria cu mare plăcere celor interesați 🙂
Muzeul (Castel „Iulia Hasdeu”), un capriciu arhitectonic localizat în Câmpina, cel mai însorit oraș din România, a fost construit între 1894 și 1896 pentru comemorarea Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care ne-a părăsit datorită nemiloasei tuberculoze de care suferea la doar 18 ani. Devreme. Mult prea devreme.
Prima schiță a castelului, desenată chiar de Bogdan Petriceicu Hasdeu, se găsește pe o filă a unui manuscris spiritist care datează din 3 septembrie 1893 (site oficial).
Programul momentelor artistice
Programul evenimentului, comunicat oficial:
Susține blogul și Faptele Bune cumpărând prin linkurile noastre afiliate:
Pentru tine, fără costuri suplimentare. Pentru noi, cu susținere.
9.00 – 16.30 – Tururi ghidate pentru public în interiorul Muzeului Memorial B.P. Hasdeu;
10.00 – Deschiderea oficială a Târgului de artă și meșteșuguri tradiționale, urmată de vizitarea fiecărui stand din târg;
10.30 – 17.00 – Demonstrații și prezentări ale artei și meșteșugurilor din partea artizanilor prezenți la Târg, premierea participanților la concursul de desene având ca temă Castelul „Julia Hasdeu”- obiectiv de patrimoniu cultural;
11.00 – Muguri de Breaza (grupul de elevi ai Liceului teoretic „Aurel Vaicu”, coordonator prof. Maricica Gîță);
12.00 – Amira Maria Poenaru – Art Academy Ploiești;
13.00 – Mugurași de primăvară (Clubul copiilor Câmpina, coordonator prof. Alice Botoacă);
14.00 – Grupul vocal bărbătesc „Lipăneștii” (coordonator Nicolae Vicol);
14.30 – Grupul vocal „Prahova” al Casei de Cultură „I.L. Caragiale” Ploiești (coordonator Nicolae Vicol);
15.30 – Mădălina Dobre și Grupul de copii de la Școala generală „Cezar Petrescu” din Bușteni.
Foto: Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”
Acțiuni Muzeul Memorial B.P. Hasdeu
Enumerez aici alte câteva evenimente găzduite de castel: – B.P. Hasdeu – 116 Ani De Nemurire; – Festivalul Internațional pentru arte „Dan Iordăchescu” 2023; – Atelierele pentru copii „Vacanță la Castel”; – Ziua Limbii Române; – Sărbătoarea celor două Iulii; – Mesaj pentru Iulia.
Pentru cei care-mi cer opinia, le răspund că Aura Dobre, director al simbolului Câmpinei din primăvara acestui an, a reușit într-un timp scurt să „pună reflectoarele” pe Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”. Am zis :).
Rezumatul video al evenimentului
Marius Grecu, de la Strabon-Video, a „tradus” evenimentul într-un montaj fain pe care te invit să-l urmărești aici:
Pingback: Sculptorul Sorin Morariu, de la Singularitate la Expansiune