Connect with us

Știai că… primul ziar românesc a apărut în 1829?

curierul romanesc

Fain

Știai că… primul ziar românesc a apărut în 1829?

imagine: adevarul.ro

Știai că… primul ziar românesc a apărut în 1829?

Curier Românesc – Gazetă Politică, Comercială și Literară, a fost prima publicație în limba română, cu apariție constantă și îndelungată, publicată în Țara Românească între 1829 și 1859 sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu (wikipedia.org).

Prima ieșire din tipar a fost la București, pe 8 aprilie, ediție în care I.H. Rădulescu menționa că suntem cu 200 de ani în urma Europei apusene la capitolul presă.

Apărut pentru prima dată într-un tiraj de 280 de exemplare, la tiparniţa Mitropoliei din Bucureşti, avea patru pagini scrise în alfabetul chirilic. Începând din 1844 s-a trecut treptat la utilizarea alfabetului latin.

imagine: wikipedia.org

Abonamentul anual era în jur de doi galbeni împărătești și I.H. Rădulescu se ocupa și de tipărire și de distribuție.

Această foaie va servi şi omului politic, pentru gândirile şi combinările sale, ea va fi pentru literat şi pentru filozof, pentru cine se interesează de războaiele de pretutindeni, pentru cei ce se gândesc la speculaţii, negociaţii, ba chiar şi pentru asudătorul plugar„, spunea, la lansare, Ion Heliade Rădulescu.

Publicația Curier Românesc, Gazetă Politică, Comercială și Literară, anul IX – X, decembrie 1838 – noiembrie 1839, având legătură contemporană cu copertă integrală din piele, a fost vândută de Casa de licitaţii dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice şi documentelor de epocă, pentru 175 EUR.

curierul romanesc - primul ziar romanesc

imagine: historic.ro

Ziarul reapare după 150 de ani, in format electronic, ca publicație non-profit.
Curier Românesc este înregistrată ca marca în 2014 și își propune să încurajeze jurnalismul independent din România, dar, strict din punctul meu de vedere, este departe de origine.

Inspiratie: wikipedia.org, adevarul.ro, ziarullumina.ro, Biblioteca „N.Iorga” – Secția Metodico-Bibliografic.

Știai… care e primul român care a participat la Jocurile Olimpice?

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top