Connect with us

Știai că… la Mediaș teracota se arde în același cuptor din 1906?

teracota medias

Știai că ...?

Știai că… la Mediaș teracota se arde în același cuptor din 1906?

foto: Fb / Teracota Mediaș

Știai că… la Mediaș teracota se arde în același cuptor din 1906?

Știai că… la Mediaș există o fabrică în care plăcile (cahlele) de ceramică se produc după aceeași rețetă încă din 1906?
Este ultima fabrică de sobe presate și pictate manual din România care, de-a lungul timpului, a trebuit să reziste celor două războaie mondiale, dar, mai ales, inovațiilor în domeniu.

ultima fabrică de teracotă

foto: Fb / Teracota Mediaș

În prezent, există multe sisteme de încălzire, care de care mai performante, dar „bătrâna” sobă de teracotă nu este, nici pe departe, pe cale de dispariție. Din contră, este din ce în ce mai căutată, odată cu reîntoarcerea românilor (și europenilor) spre tot ce este tradițional.

Placa din teracotă se obține tradițional prin presarea bulgărelui de lut într-o matriță sculptată manual în ipsos de un artist plastic (absolvent al Universității Naționale de Artă) și reprodusă apoi în serie pentru fiecare turnător. Presarea se realizează manual și poartă atingerea și amprenta manufacturierului, beneficiind, astfel, de unicitate.

Dacă cineva doreşte o sobă în care să încastreze o anumită emblemă sau un blazon de familie, fabrica produce matriţa, realizează piesa şi o livrează o dată cu soba.

foto: Fb / Teracota Mediaș

Fiecare cahlă primeste angobă* pentru rezistență și plasticitate, dar și pentru a obține o culoare ideală a glazurii. După două zile, se îndreaptă marginile și plăcile merg în spațiul amenajat pentru uscare, unde vor sta în următoarele 3 săptămâni.
După glazurare (pictare) cahlele merg către ardere în cuptorul funcțional încă din 1906, anul deschiderii. Pentru perfecțiune, timpul de ardere este de 24 de ore, urmat de perioada de răcire în cuptor, de încă 24 de ore.

teracotă expo

foto: Fb / Teracota Mediaș

Meșteșugul tradițional al plăcilor arse în cuptor și pictate manual este dus mai departe de 30 de muncitori care fac față cu greu comenzilor, deși prețul unei sobe făcute la comandă ajunge și la 12.000 de lei.
Termenul de execuție este de între 6 și 8 săptămâni. Așteptarea merită, pentru că te simți special atunci când te încălzești la gura sobei… de teracotă.

România:  Lada de zestre, tradiția readusă în casele românilor

Despre Teracota Mediaș în 9 minute:

Mic glosar:
* angobă – strat subțire de lut de o anumită culoare, cu care se acoperă vasele după modelajul la roată pentru a avea un aspect mai fin

Meșteșugul românesc de peste hotare: România din Italia :).

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Top 5 citite – ultimul an

RoLetter Info


Prin abonarea la RoLetter sunt de acord cu Politica de Confidentialitate a website-ului.

Advertisement
To Top