Connect with us
Cea mai mare vioară din România

De Bine

Cea mai mare vioară din România. Sculpturi cu drujba [video]

Cea mai mare vioară din România. Sculpturi cu drujba [video]

Lectura de 2 minute.

Pe autorul lucrărilor care m-au inspirat să scriu povestea l-am cunoscut, pur întâmplător, în Breaza din Prahova când „aranja” un urs cu drujba, în sensul cel mai frumos :). Ulterior am aflat despre arta de a însufleți lemnul cu lanțul motofierăstrăului. E artă, un alt gen de artă.

Sculpturi cu drujba: Îți vine sau nu să crezi, dar din drujba se fac minuni: bănci, foișoare, păsări, animale, portrete, personaje istorice… aproape orice.

Cea Mai Mare Vioară din România, probabil, este la Vasilică Ceterașu’

În decembrie 2017, înainte să participe, cu gașca, la emisiunea „Românii au talent”, Gabriel Cernat a sculptat o vioară cu înălțime de 3 m la Pensiunea lui Vasilică Ceterașu’ în comuna Oncești din Maramureș.

Cine este Gabriel Cernat. Cum și De Ce Sculpturi cu Drujba

gabriel cernat - Sculpturi cu drujbaGabi are 37 de ani, și de 6 sculptează minunății din lemn. Cu rumeguș în păr, pe haine, în buzunare 🙂 și, mai ales, pe față.

Dupa 9 ani de căutări în Spania și alte 6 luni prin Austria, se întoarce în România cu „brățara de aur” la purtător, sculptura în lemn cu drujba.
Acolo a lucrat în diferite domenii până când a „prins” o echipă de arhitectură peisagistică.

Atât i-a trebuit :).

A văzut primele obiecte din lemn realizate cu drujba. I-au plăcut. A adus meseria acasă, în Trăisteni – Valea Doftanei.
Și-a cumpărat unelte profesionale și gata. Astăzi modelează orice esență, face obiecte decorative și mobilier pentru grădini, terase, foișoare. Lucrează modelul din drujbă și îl finisează cu flexul.

Cascada Slănic Moldova, Cea Mai Mare Lucrare

A făcut sute de lucrări până acum, dar de una este mândru tare. E vorba despre restaurantul Cascada Slănic Moldova din județul Bacău unde a „plantat” 15 foișoare, urși, porci mistreți, căprioare și multe alte obiecte, toate din lemn, pe o terasă de 400 m pătrați.

Cascada Slanic Moldova - Sculpturi cu drujba

Un an și jumătate i-a luat să pună pe picioare toate exponatele de la Cascadă.

Cascada Slanic Moldova 2

Atentie la orice mișcare…

Cerb - Cascada Slanic Moldova - Gabriel Cernat - Sculpturi cu drujba

Cum se vede, de aproape, lemnul lucrat cu drujba

Gabriel Cernat -detaliu

Fotografii cu toate elementele acestei locații, vezi în albumul lui de pe Facebook.

În 2018, Gabriel participă la Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba la Pensiunea Cerna în comuna vâlceană Vaideeni, alături de alți 9 artiști.

Sloganul festivalului a fost: „Satul românesc din alt punct de vedere„, iar tema culturală: „Crearea unui loc de joacă exterior pentru copii cu personaje din basmele românești„.

Gabriel Cernat la Festivalul National al Sculptorilor cu Drujba

Și tot în 2018, Gabi intră pe scena „Românii au talent” și sculptează pe ritmurile Carver Song, Old School Band.

Emoția de la finalul prezentării este unică, din punctul meu de vedere. Juriul și spectatorii au rămas plăcut impresionați de ce au văzut.

Astăzi, în România, Gabriel cunoaște 20 de artiști consacrați care fac sculpturi în lemn cu drujba și mulți alții la început de drum.

Sculpturi în Lemn Cu drujba în Lume

Cele mai vechi creații din lemn sculptat cu drujba au apărut încă din anii ’50 în S.U.A. De atunci se organizează frecvent competiții pe această temă în toată lumea.

Artistul britanic Matthew Crabb, un etalon în domeniu, a sculptat în 2010 statuia Fecioarei Maria care are nu mai puțin de 9 metri înălțime. Opera se află la „Healing Castle”/ Castelul Vindecător din Schochwitz, Germania de Est (wikipedia).

Statuia Fecioarei Maria de la Healing Castle - Matthew Crabb

foto: matthewcrabb.com

Mai multe imagini cu opere găsești prin simpla căutare pe Google, Wood Carving Art.

De Satul Meșteșugurilor ai auzit? 🙂

Fotografiile fără sursă provin din arhiva personală Gabriel Cernat

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top