Connect with us

Proiect inedit pentru satul românesc în Țara Moților

Proiect inedit în Țara Moților

HaiHui

Proiect inedit pentru satul românesc în Țara Moților

Foto cu caracter ilustrativ, copyright coltisorderomania.ro

Proiect inedit pentru satul românesc în Țara Moților

Bart Renaer, belgian rezident în Vidra (județul Alba), vrea să creeze un sat aparte – un sat în care bucuria să fie unitatea de măsură a binelui. Un sat de meșteșugari, gospodari și artiști, după modelul celor descrise de Vladimir Megre în cartea „Cedrii sunători ai Rusiei”.

Satul ar urma să găzduiască 150 de familii (de români și de expați din Europa de Vest), pe o suprafață de 20 de hectare.

Platforma proiectului său este clădită pe ideea reînvierii tradițiilor și adaptarea acestora la realitățile timpului prezent. Iată numai câteva repere din Green Village-ul viitor:

  • vom locui în case realizate în principal din materiale durabile, precum lemn, pietre, paie, cânepă, lână etc…
    Gardurile moşiilor, pentru ca așa numește Bart proprietățile, vor fi realizate din arbuști și copaci, și vor forma astfel un gard viu;
proiect inedit pentru satul românesc

foto: greenvillage.community

  • ne vom asigura că suntem independenți în ceea ce privește utilitățile de care avem nevoie – apă, electricitate și căldură;

  • cu toții vom practica acolo meseria de gospodari și vom cultiva legume, fructe, ierburi și miere ca și cooperativă;

  • unii dintre locuitorii noștri vor fi meșteraşi cu înaltă calificare;

  • în toate domeniile posibile ne vom uita la cum să restabilim meșteșugurile și să le facem competitive: fabricarea de îmbrăcăminte precum paltoanele de lână de oaie, fabricarea de încălțăminte precum „opinci” tradiționali, fabricarea de „ie” românească… toate într-un mod în care aceste lucruri pot fi purtate zilnic și fac parte din viața normală;

  • în conformitate cu meșteșugurile, vom considera arta ca fiind de o importanță capitală;

  • aici vor locui muzicieni, scriitori, actori, pictori, artiști plastici și mulți alți artiști;

  • vom organiza sărbători, întâlniri și festivaluri în care vom invita alți artiști să vină să-și sărbătorească arta alături de noi.

proiect la sat

foto: greenvillage.community

Bart Renaer a anunțat pe Facebook că a discutat despre această posibilitate cu o primărie din Țara Moților.

Pare un plan idilic, dar, potrivit belgianului, în Rusia sunt deja 700 de astfel de sate. Dacă ești interesat de o astfel de aventură, poți urmări grupul Ringing Cedars Romania sau Comunitatea Green Village – acolo unde se actualizează statusul proiectului.

L-am rugat pe Bart să ne mai dea câteva detalii:

Am în vedere o locație concretă și vreau să văd, pe termen scurt, în ce măsură se pot achiziționa primele 15 până la 20 de hectare de teren.

In acest moment sunt singur în proiect, dar am contacte cu oameni interesați. Nu am, însă, un angajament ferm că vom deveni vecini.

Sunt în căutarea primilor locuitori, oameni dispuşi să cumpărăm împreună primul nostru teren. Vreau să formăm un grup de coordonare care va gestiona proiectul meu de suflet.

Vreau să rezerv cel puțin jumătate din moşiile satului nostru pentru români, oameni care au ca limbă maternă limba română.

de ce la sat, cartile lui Vladimir Megre

Apoi, vreau să conving proprietarii de terenuri să le vândă la un preț rezonabil. Toate terenurile trebuie să fie conectate între ele.
Sper ca la sfârșitul lui 2022 / începutul lui 2023 să stabilesc deja grupul de coordonare și proprietarii terenurilor hotărâți să vândă.

Caut în special locuitori familiarizați cu cărțile lui Vladimir Megre, întrucât întregul nostru sat se va baza pe cărțile lui.

Ideea principală este că vrem ca iubirea să trăiască din nou permanent în toate casele noastre.

Este important ca fiecare familie să aibă cel puțin un hectar de teren și să își poată cultiva propriile fructe și legume.
Consider că dacă noi, ca oameni, suntem capabili să oferim plantelor și copacilor dragostea noastră, ei vor avea grijă de noi în schimb, oferindu-ne exact ceea ce noi avem nevoie.

Sper într-un sat de vis în Țara Moților„.

---------------------------

Ai un subiect pozitiv, 100% românesc și îndrăgit de România?

Scrie pe ZiRomania.ro


---------------------------

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Top 5 citite – ultimul an

RoLetter Info


Prin abonarea la RoLetter sunt de acord cu Politica de Confidentialitate a website-ului.

Advertisement
To Top