Cine Scrie Doar Pozitiv Despre România
Published on
Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.
Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

By
Publicații generaliste care scriu doar știri / articole / jurnale / reportaje pe un palier pozitiv despre România sunt puține. Sau nu le-am găsit.
Doar trei ne-au atras atenția în mod special și am căutat insistent pentru că avem nevoie de inspirație pozitivă. Avem nevoie de un aer care să schimbe impresia unor români despre România lor.
Și am mai vrut sa aflăm cât de mult înseamnă pentru jurnaliști de profesie sau bloggeri amatori să identifice și să promoveze partea frumoasă a României de azi.
Cele trei surse pozitive care ne-au captat și pe care le urmărim frecvent si pe rețelele sociale, sunt:
1. ElitaRomaniei.ro
2. PositiveNewsRomania.com
3. ViitorulRomaniei.ro
Echipa de la ElitaRomaniei.ro scrie despre oameni, fapte, acțiuni din sport, afaceri, artă și cultură. Articole dintre cele mai motivante își găsesc locul în colecția elitei.
Anul trecut, prietenii noștri, au avut un concurs mediatizat intern, dar de efect, „Voluntar de Elită” cu premii destinate unor oameni sau entitati care fac bine în România: „Voluntar de elită înseamnă un om, o asociație sau o echipă de proiect care descoperă o nevoie, o lacună a societății sau a unei comunități și încearcă să găsească rezolvări, prin forțe proprii sau cerând ajutor„.
Premiile au fost susținute din resurse proprii și donații.
Și cum cel mai bine își prezintă proiectele chiar inițiatorii, iată ce ne spune Mihnea:
„Elita României a pornit la drum în iulie 2018, din dorința de a aduce un suflu nou în media autohtonă. Într-o perioadă în care fuga după click-uri este mai intensă ca oricând, prea puține publicații își concentrează eforturile pe principalul atribut al jurnalismului – educarea.
Reportajele sunt extrem de consistente, iar fiecare postare are în centru un om sau un proiect mai mult sau mai puțin cunoscut, despre care ar merita să se scrie mai des.
Am format o echipă impresionantă, de 12 redactori, majoritatea jurnaliști cu experiență îndelungată, dar și câțiva tineri cu condei. Încet-încet, Elita României se transformă într-un adevărat hub al oamenilor care se bucură de tot ce se întâmplă frumos în România.
La 18 luni de la lansare, concluziile sunt absolut îmbucurătoare:
– există în continuare în România un public interesat de lectură, de propria dezvoltare, de a extrage ce este mai bun dintr-o poveste de succes și poate fi aplicat în cazul personal;
– este un public educat, din păcate nu foarte satisfăcut de tendințele actuale din presa centrală;
– prin munca noastră, încercăm să oferim inspirație, să prezentăm oportunități, să creștem acest public în beneficiul dezvoltării întregii societăți românești„, Mihnea Rașcă, fondator elitaromaniei.ro.
PositiveNewsRomania.com vede, simte și transmite cu inima, din afara țării, ceea ce noi, poate, de multe ori nu realizăm. Publicația este foarte activă și bine poziționată ale carei articole sunt disponibile în limba engleză și vei afla imediat de ce.
Sinceră și directă, așa cum am cunoscut-o, Mihaela ne povestește motivul pentru care a lansat site-ul și cum trăiește, permanent, bucuria acestui proiect ca în prima zi:
„Site-ul a fost lansat în 2014 din întâmplare. Atunci locuiam în Anglia și am observat ca media britanică demoniza românii și toate știrile despre români erau foarte negative.
La un moment dat, o știre de acest gen m-a iritat mult, am verificat pe google „positive news about romania” și „romanian positive news” și…, surpriză, nu am găsit absolut nimic bun despre România.
M-am gândit că britanicii, care vor să afle orice despre România, au la dispoziție doar știri negative. Astfel că m-am apucat de treabă. Știam engleză, cât de cât, îmi plăcea să scriu și aveam un fel de background în jurnalism (fiind voluntar la Ziarul Studențesc din Cluj, în trecut).
Intenția a fost de a promova știri pozitive și de a educa lumea în privința noastră, să fie măcar un echilibru între știri. Site-ul a crescut și a ajuns la o audiență mixtă- români din România, români din UK, State, prieteni și rude ale românilor, oameni curioși, jurnaliști străini.
În timp, pe social media, am produs materiale video, vizuale, texte. Am început să scriu știri, dar și interviuri cu români excepționali, cu expați care locuiesc în România. Am publicat și articole mai ușoare de genul top 10 locuri de vizitat în România.
Astăzi sunt încântată de audiență, de câtă lume a citit știrile bune despre români. N-aș fi crezut că jurnaliști de la BBC sau The Guardian să mă contacteze pentru detalii despre PositiveNewsRomania.com, să fie interesați despre poveștile românilor.
Cea mai mare realizare mi se pare comunitatea online care s-a format în jurul website-ului și mai ales pe Facebook ori Twitter. Avem conversații interesante, glume, discutăm despre România tot timpul în mod pozitiv. Cei din comunitate se ajută reciproc cu sfaturi, se încurajează și-i laudă pe români și România.
Așa cum spuneam, comunitatea este mixta, români din alte țări, români din România și persoane din alte țări care pur și simplu iubesc România. Recomand cu dragă inimă oricui să ne urmărească pe Facebook sau Twitter pentru că este un loc plin de pozitivitate”, Mihaela Pocșa, fondator PositiveNewsRomania.com.
Mihaela este din Satu Mare și locuiește, astăzi, în Edinburgh, Scoția.
ViitorulRomaniei.ro este cea de-a treia publicație care ne-a atras pentru că scrie pozitiv despre România.
Conform detaliilor de pe site, este o revistă online cu reportaje, portrete și interviuri care își propune promovarea valorilor românești. Echipa de acolo tratează, în general, subiecte despre oameni care fac lucruri, au rezultate și ale căror fapte merită să fie cunoscute.
Despre ei mai știm că reprezintă un proiect susținut de Cris-Tim.
Tu ce alte site-uri/publicații pozitive urmărești?
Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.
Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.
Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.