Connect with us

Model de păstrare a memoriei orașului natal, Ploiești

Ploiesti - Liceul IL Caragiale - imagine veche

Fain

Model de păstrare a memoriei orașului natal, Ploiești

foto: sanutesuperipeploiesti.blogspot.com

Model de păstrare a memoriei orașului natal, Ploiești

Un grup de ploieșteni a inițiat un proiect de publicare anuală a câte unui volum colectiv conținând amintiri ale mai multor autori despre Ploiești și ploieșteni.

Pe 25 aprilie a apărut cel de-al cincilea volum din această serie.

Începe povestea despre Ploiești și ploieșteni

Totul a început în 27 mai 2016, atunci când promoția 1966 a liceului ”I. L. Caragiale” din Ploiești s-a reunit pentru a sărbători 50 de ani de la absolvire. În euforia momentului, a apărut ideea unui volum cu amintiri din vremea liceului și așa a pornit un prim proiect, dus la îndeplinire în aprilie 2017.

Dupa 60 de ani - 1956-2016

Întâlnirea din 2016 (50 de ani de la terminarea liceului), comparată cu poza din 1956, când cei 5 erau în echipa de dansuri populare a clasei. Cei trei din mijloc sunt și autori în seria de volum

Autorii prezenți la lansarea cărții din 2017

11 din cei 15 autori

Volumul ”Ploieştiul văzut din liceul Caragiale”, a fost publicat, în regia autorilor, de editura bucureșteană Smart publishing.

Cartea a avut o lansare publică, la Ploiești, în incinta librăriei Cărturești, acolo unde s-au vândut în următoarele luni câteva sute de exemplare.

Ploiești -ul vazut din liceul Caragiale, cartea promotiei 1966 - 2

prelucrare foto dupa imaginea initiala a editurii Smart Publishing

Încurajați de succes, autorii s-au gândit să continue.

Sigur, nu toți au ținut pasul și au venit cu contribuții pentru următorul volum, apărut în februarie 2018 și intitulat ”Oameni din Ploiești”, dar alți ploieșteni s-au alăturat nucleului deja format.

Și erau nu doar absolvenți ai liceului ”I.L.Caragiale”, ci și ai altor licee ploieștene. Așa că povestea a continuat…

Oameni din Ploiești

În noiembrie 2019 a apărut al treilea volum, ”Ploieșteni de ieri și de azi”, la aceeași editură, lansat, ca și precedentul, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din impunătorul Palat al Culturii din Ploiești și vândut tot prin librăria Cărturești, de la AFI Ploiești.

ploiesteni de ieri si azi 2

prelucrare foto dupa imaginea initiala a editurii Smart Publishing

Sunt ploieștean de peste 49 de ani și mă mândresc cu asta, chiar dacă unii oameni mă ironizează spunându-mi că orașul în care locuiesc este unul puternic influențat de mentalitatea și arhitectura comunistă. Dar vă rog să îmi permiteți să vă demonstrez că acest lucru nu este adevărat și că locuiesc în cel mai frumos oraș din întreaga Cale Lactee„, menționează Robert Codescu într-unul din volumele promoției ’66, „Ploieșteni călători în timp și spațiu„.

Orchestra simfonica din Ploiești

Orchestra simfonică din Ploiești. Septembrie 1954

Pandemia încurcă, dar scoate digitalul la iveală

Și a venit pandemia… Fusese lansată chemarea pentru al patrulea volum (”Nostalgii ploieștene”), dar perspectivele deveniseră incerte.

Totuși, cum deja veniseră o serie de contribuții, autorii au acceptat ideea unui volum electronic, sub formă de pdf, care să fie distribuit gratuit prin intermediul blogului ”Caragiale 1966” (lansat în aprilie 2016 pentru a pregăti acel eveniment originar al întregului proiect).


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).
Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

caragiale 1966 digital 2

Marele avantaj este că distribuirea prin blog permite cunoașterea permanentă a numărului de descărcări, deci a numărului de cititori.

S-a dovedit că folosirea intensivă a rețelelor sociale, dar și condițiile pandemiei au favorizat distribuirea volumului, care a fost descărcat în primele 6 luni de peste 1000 de cititori.
Adică mult peste cele câteva sute de exemplare vândute prin librării la precedentele volume.

olimpicii de matematica in 1959

Profesorul Ion Grigore (matematica). Primul din stanga este Virgil Petrescu, viitor ministru al Educatiei Nationale intre 1996 si 2000, al doilea este Basarab Nicolescu, iar al doilea din dreapta este Ion Tomescu, membru al Academie Române

Sigur, speranța era ca în 2021 să se poată scoate, din nou, un volum ”pe hârtie”. Cum știm cu toții, pandemia încă nu a fost învinsă, așa că, pe 25 aprilie, a apărut un nou volum electronic, intitulat „Ploieșteni călători în timp și spațiu„, care poate fi descărcat GRATUIT de pe Caragiale1966.

Începe povestea despre Ploiești și ploieșteni

Cele cinci volume apărute până acum conțin textele a 42 de autori. Mulți dintre ei stau acum în străinătate (SUA, Canada, Franța, Italia, Australia etc.), dar majoritatea sunt ploieșteni sau bucureșteni.

Când dorința e mare, lucrurile se întâmplă

Pentru că nu-i putem aminti aici pe toți, iată care sunt ”integraliștii”, cei care apar pe coperta tuturor acestor volume: Marius Bâzu, Dan Costineanu și Cristian Mihăilescu (cel care a realizat și cele 3 coperte ale volumelor ”pe hârtie”). La trei dintre volume au colaborat Adrian Dăscălescu, Dan Stănescu, Bogdan Stoicescu și Consuela Stoicescu ș.a.m.d.

Liceul Caragiale la 100 de ani

Foto din 1964 cu fosti profesori ai liceului Caragiale, la implinirea a 100 de ani ai liceului

Ploieșteni încântați de proiect

Menționez primirea foarte bună pe care alți ploieșteni au făcut-o acestui proiect.

Să începem cu doamna profesoară Carmen Băjenaru, director al Colegiului ”I. L. Caragiale” și să continuăm cu Bogdan Stoicescu (devenit pe parcurs autor, la rândul lui), gazda celor două lansări, din 2018 și 2019, de la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, Andi Enache, managerul librăriei Cărturești (organizatorul lansării din 2017, de la librărie) și Claudius Dociu, realizator al postului Ploiești TV, care l-a invitat la o discuție televizată pe Dan Costineanu (unul dintre membrii nucleului de realizatori ai proiectului).

Lansarea volumului „Ploieștiul văzut din liceul Caragiale”, librăria Cărturești

Au fost și reportaje în ziarele și la posturile de radio locale, dovadă că ploieștenii știu să strângă rândurile în jurul unor proiecte în care cred.

Ce va urma? Dorința grupului de autori ar fi ca în 2022 să poată publica din nou un volum ”pe hârtie”. Oare se va putea?!

Altă poveste frumoasă despre apariția primului ziar românesc, disponibilă pe ziromania.ro.

Notă: imaginile fără sursă sunt originale, îmi aparțin


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Absolvent de Electronică. 44 de ani cercetător științific la Institutul Național de Microtehnologie, în prezent pensionar. Pasionat de România pozitivă.

3 Comments

3 Comments

  1. Cărţile Ploieştiului

    30/04/2021 at 14:45

    Mulţumim frumos <3

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top