Un grup de ploieșteni a inițiat un proiect de publicare anuală a câte unui volum colectiv conținând amintiri ale mai multor autori despre Ploiești și ploieșteni.
Pe 25 aprilie a apărut cel de-al cincilea volum din această serie.
Începe povestea despre Ploiești și ploieșteni
Totul a început în 27 mai 2016, atunci când promoția 1966 a liceului ”I. L. Caragiale” din Ploiești s-a reunit pentru a sărbători 50 de ani de la absolvire. În euforia momentului, a apărut ideea unui volum cu amintiri din vremea liceului și așa a pornit un prim proiect, dus la îndeplinire în aprilie 2017.
Întâlnirea din 2016 (50 de ani de la terminarea liceului), comparată cu poza din 1956, când cei 5 erau în echipa de dansuri populare a clasei. Cei trei din mijloc sunt și autori în seria de volum
Autorii prezenți la lansarea cărții din 2017
Volumul ”Ploieştiul văzut din liceul Caragiale”, a fost publicat, în regia autorilor, de editura bucureșteană Smart publishing.
Cartea a avut o lansare publică, la Ploiești, în incinta librăriei Cărturești, acolo unde s-au vândut în următoarele luni câteva sute de exemplare.
prelucrare foto dupa imaginea initiala a editurii Smart Publishing
Încurajați de succes, autorii s-au gândit să continue.
Sigur, nu toți au ținut pasul și au venit cu contribuții pentru următorul volum, apărut în februarie 2018 și intitulat ”Oameni din Ploiești”, dar alți ploieșteni s-au alăturat nucleului deja format.
Și erau nu doar absolvenți ai liceului ”I.L.Caragiale”, ci și ai altor licee ploieștene. Așa că povestea a continuat…
În noiembrie 2019 a apărut al treilea volum, ”Ploieșteni de ieri și de azi”, la aceeași editură, lansat, ca și precedentul, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din impunătorul Palat al Culturii din Ploiești și vândut tot prin librăria Cărturești, de la AFI Ploiești.
prelucrare foto dupa imaginea initiala a editurii Smart Publishing
„Sunt ploieștean de peste 49 de ani și mă mândresc cu asta, chiar dacă unii oameni mă ironizează spunându-mi că orașul în care locuiesc este unul puternic influențat de mentalitatea și arhitectura comunistă. Dar vă rog să îmi permiteți să vă demonstrez că acest lucru nu este adevărat și că locuiesc în cel mai frumos oraș din întreaga Cale Lactee„, menționează Robert Codescu într-unul din volumele promoției ’66, „Ploieșteni călători în timp și spațiu„.
Orchestra simfonică din Ploiești. Septembrie 1954
Pandemia încurcă, dar scoate digitalul la iveală
Și a venit pandemia… Fusese lansată chemarea pentru al patrulea volum (”Nostalgii ploieștene”), dar perspectivele deveniseră incerte.
Totuși, cum deja veniseră o serie de contribuții, autorii au acceptat ideea unui volum electronic, sub formă de pdf, care să fie distribuit gratuit prin intermediul blogului ”Caragiale 1966” (lansat în aprilie 2016 pentru a pregăti acel eveniment originar al întregului proiect).
Marele avantaj este că distribuirea prin blog permite cunoașterea permanentă a numărului de descărcări, deci a numărului de cititori.
S-a dovedit că folosirea intensivă a rețelelor sociale, dar și condițiile pandemiei au favorizat distribuirea volumului, care a fost descărcat în primele 6 luni de peste 1000 de cititori.
Adică mult peste cele câteva sute de exemplare vândute prin librării la precedentele volume.
Profesorul Ion Grigore (matematica). Primul din stanga este Virgil Petrescu, viitor ministru al Educatiei Nationale intre 1996 si 2000, al doilea este Basarab Nicolescu, iar al doilea din dreapta este Ion Tomescu, membru al Academie Române
Sigur, speranța era ca în 2021 să se poată scoate, din nou, un volum ”pe hârtie”. Cum știm cu toții, pandemia încă nu a fost învinsă, așa că, pe 25 aprilie, a apărut un nou volum electronic, intitulat „Ploieșteni călători în timp și spațiu„, care poate fi descărcat GRATUIT de pe Caragiale1966.
Cele cinci volume apărute până acum conțin textele a 42 de autori. Mulți dintre ei stau acum în străinătate (SUA, Canada, Franța, Italia, Australia etc.), dar majoritatea sunt ploieșteni sau bucureșteni.
Când dorința e mare, lucrurile se întâmplă
Pentru că nu-i putem aminti aici pe toți, iată care sunt ”integraliștii”, cei care apar pe coperta tuturor acestor volume: Marius Bâzu, Dan Costineanu și Cristian Mihăilescu (cel care a realizat și cele 3 coperte ale volumelor ”pe hârtie”). La trei dintre volume au colaborat Adrian Dăscălescu, Dan Stănescu, Bogdan Stoicescu și Consuela Stoicescu ș.a.m.d.
Foto din 1964 cu fosti profesori ai liceului Caragiale, la implinirea a 100 de ani ai liceului
Ploieșteni încântați de proiect
Menționez primirea foarte bună pe care alți ploieșteni au făcut-o acestui proiect.
Să începem cu doamna profesoară Carmen Băjenaru, director al Colegiului ”I. L. Caragiale” și să continuăm cu Bogdan Stoicescu (devenit pe parcurs autor, la rândul lui), gazda celor două lansări, din 2018 și 2019, de la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, Andi Enache, managerul librăriei Cărturești (organizatorul lansării din 2017, de la librărie) și Claudius Dociu, realizator al postului Ploiești TV, care l-a invitat la o discuție televizată pe Dan Costineanu (unul dintre membrii nucleului de realizatori ai proiectului).
Lansarea volumului „Ploieștiul văzut din liceul Caragiale”, librăria Cărturești
Au fost și reportaje în ziarele și la posturile de radio locale, dovadă că ploieștenii știu să strângă rândurile în jurul unor proiecte în care cred.
Ce va urma? Dorința grupului de autori ar fi ca în 2022 să poată publica din nou un volum ”pe hârtie”. Oare se va putea?!
Absolvent de Electronică. 44 de ani cercetător științific la Institutul Național de Microtehnologie, în prezent pensionar. Pasionat de România pozitivă.
Cărţile Ploieştiului
30/04/2021 at 14:45
Mulţumim frumos <3
Edi
30/04/2021 at 17:04
Cu mare drag