Connect with us

Meșteșuguri vechi în forme noi din atelierul lui Cezar Proca

In atelierul lui Cezar

Creatori de Frumos - hand-made

Meșteșuguri vechi în forme noi din atelierul lui Cezar Proca

Atelierul lui Cezar Proca

Meșteșuguri vechi în forme noi din atelierul lui Cezar Proca

Lectura de 4 minute.

 

Pasiunea pentru unicate, pasiunea pentru renașterea lemnului, emoția naturii sau reîntoarcerea la origini te conduc la atelierul de creație artizanală al lui Cezar.

Cu rădăcini adânci în vechile meșteșuguri, creațiile lui prezintă respectul adus naturii și tradițiilor care ne-au format. Fiecare piesă este o invitație la redescoperirea frumuseții simplității și la autenticitatea lucrurilor făcute cu dragoste și multă atenție.

 

Plante, lemn, piele. Traseul lui Cezar Proca

 

Plante, lemn, piele. Exact asta e ordinea alegerilor care i-au fost hărăzite sau pe care le-a făcut condus de instinct.

Plante, lemn, piele. Traseul lui Cezar Proca

Până nu demult, își manifesta creativitatea producând mancare vegană și raw vegană. Dorința de a explora și de a inova l-a condus, apoi, către un nou univers, cel al uleiurilor organice, extrase din plante și semințe.

Călătoria a continuat.
A adăugat lemnul și pielea în portofoliul poveștilor sale cu dragoste de natură, apoi le-a combinat cu atâta pasiune, măiestrie și muncă încât, astăzi, creațiile sale tind către perfecțiune.

Mestesuguri vechi in forme noi din atelierul lui Cezar Proca

Apoi a venit pandemia lui ’20.
Un moment de reflecție și reevaluare, un impas care l-a determinat să se regăsească și să îmbrățișeze un nou drum, cel al lucrului cu lemnul.

Astăzi, fiecare creație are o poveste unică – o punte între lemn și piele naturală -, două elemente cărora le redă viața în cele mai faine forme de mic mobilier și decorațiuni pentru casele iubitorilor emoției date de natură.

 

Plantele, prima iubire

 

Produsele naturale din plante sunt realizate, evident, artizanal: „Eu nu am o anume plantă pe care s-o folosesc mai des. Pentru mine toate plantele sunt la fel și le prețuiesc în egală măsură„.

Medalion din plante bio pentru ceai

De exemplu, uleiul de oregano sălbatic este obținut prin presare la rece, iar planta este culeasă din bazinul mediteraneean în luna iunie, înainte de înflorire, atunci când potențialul terapeutic al plantei este mai mare cu 15-20% față de perioada obișnuită de recoltare.
Tocmai am comandat o sticluță de 30 ml.

ulei de oregano salbatic - biofuture.ro

Din punct de vedere terapeutic, aflăm de la Cezar că acest ulei pe care îl produce „este antibiotic natural cu efecte antivirale, antibacteriane, dar și în tratarea unei game largi de virusuri, bacterii și paraziți. Are, de asemenea, eficiență dovedită și în cazul gingivitelor, infecțiilor cutanate. Uleiul calmează tusea convulsivă și, consumat preventiv, asigură întărirea imunității„.

 

Lemnul, ușor de modelat când îl cunoști

 

Lemnul este un material pe care îl poți prelucra, manual, așa cum îți dorești„, ne spune. Îi plac mult asocierile lemn-plante, lemn-piele, lemn-ceramică și folosește, preponderent, lemnul de nuc și pe cel de stejar.

 

Creațiile sigure din lemn ale lui Cezar Proca

 

De ce produsele sale din lemn, care iau contact cu alimentele, sunt deosebite și sigure?
Pentru ca fundurile, tocătoarele, platourile sunt tratate cu un ulei certificat în două sau trei straturi, apoi aplică o soluție proprie.

Soluția „magică”, proprie, pe care o folosește reprezintă o compoziție de ceară de albine, ceară de carnauba (ceară din frunzele palmierului carnauba – o ceară naturală, consistentă care îi dă duritate, stabilitate, luciu de suprafață) și ulei de tung (extract 100% natural din ulei de lemn, obținut prin presarea semințelor din nuca arborelui cu același nume).

Platou de servire realizat din stejar masiv si ceramica pictata manual

Platou de servire realizat din stejar masiv și ceramică pictată manual

Dupa fiecare strat, produsele au nevoie de timp de uscare. Ca idee, uleiul de tung se usucă în 15 zile :).

 

Răbdarea, lecția primită de la plante și lemn

 

Răbdarea… nu poți să forțezi lucrurile, nici cu plantele și nici cu lemnul. Producția de serie este una, iar ce fac eu este cu totul altceva. N-ai cum să-ți bați joc și să faci repede ceva ca să vinzi. Adică, ai cum, dar ești altceva decât artist„.

Când produc pentru a vinde, fac unicate pentru târguri pe care le aleg cu mare grijă. Cei care văd produsele și recunosc calitatea, îmi fac  comandă„.

 

Pielea completează întregul

 

Artistul folosește piele naturală, tăbăcită vegetal (prelucrată natural cu uleiuri și tanini din plante), la care își aduce aportul și prin personalizare.

Utilizarea lemnului și a pielii în același context, sugerează din nou, intenția artistică puternică a autorului de a combina materiale naturale. Pielea aduce textura moale, maleabilă, dar robustă, în timp ce lemnul vine cu structura solida și aspectul tradițional.

Contrastul dintre cele două materiale transmite ideea unei estetici perfect echilibrată între tradiție și funcționalitatea modernă.

 

Evită produsele comerciale

 

Se disociază complet de produsele comerciale, de produsele făcute doar pentru vânzare.

Cezar e, de asemenea, foarte atent la feedback-ul clienților, la reacția și la dorințele lor.
Întotdeauna vine cu ceva nou. Clienții, pe care îi are de foarte mult timp, îi spun că vor „ceva în genul…” și mai departe el își pune amprenta în funcție de sentimentele de moment, dar pe tema sugerată.

Târgurile îl ajută să se promoveze, potențialii clienți pot vedea texturile, finisajele, materialele folosite. Ei sunt cei care decid cât de mult se conectează cu produsele și dacă le cumpără.

Online, își prezintă produsele pe pagina proprie de Facebook, Atelierul de Creație Artizanală, sau in magazinul online handcrafter.ro.

Recomandare pentru entuziaști

 

Singura recomandare pentru cei care vor să creeze artizanal este „să lucreze doar ce simt, să facă doar lucruri pe care le simt, din pasiune și să evite să producă ceva anume pentru că e la modă. Să nu creeze cu gândul la preț, la comerț. Să gândească produsul și nu prețul„.

 

Povestea măslinilor și a primilor cercei

 

Iată și un element care vorbește despre artist, ca om, dar și despre calitatea creațiilor lui:
Înainte de începerea verii merg la cules de oregano sălbatic. Am avut ocazia să văd mai multe culturi de măslin arse în incendiile de anul trecut. Oamenii nu au disperat ci s-au apucat să-i curețe și să-i salveze. Atât cât s-a putut. Am luat și eu o bucată mică dintr-o ramură de câteva zeci de ani având în minte să fac ceva din lemnul ăsta, ca omagiu pentru fructele pe care ni le-a dat atâția ani„.

A tăiat-o, a uscat-o, a feliat-o, apoi a prelucrat-o manual și au ieșit exact primii cercei.

cercei din lemn de maslin - Cezar Proca

 

Din pasiune pentru natură

 

Din punctul nostru de vedere, Cezar creează profund. Este ghidat de pasiunea evidentă pentru materiale naturale, dar și de dorința de a transforma obiectele de uz cotidian în lucrări cu valoare artistică și simbolică, de a crea piese artistice unice.

Într-o lume, ca a noastră, în continuă schimbare, unicatele ne reamintesc de importanța conexiunii cu natura și de bucuria aducerii unui strop din aceasta în căminele noastre.

Produce cu pasiune, cu suflet. Dar… cum altfel să creezi unicate cu rădăcina în natură și in vechi meșteșuguri?

Apropos, dacă vrei să afli cu ușurință cine e comerciant și cine artizan, la un târg: „Când mergi prin târgurile meșteșugărești, te uiți la mâinile artizanilor și-ti dai seama imediat dacă produsele sunt făcute manual”.

Trinitas l-a vizitat la un târg și adăugăm aici cele 17 minute din montajul realizat cu un an în urmă:


 

Un alt român cu care ne mândrim este Cristina-Steliana Mihailovici care din vara acestui an se află printre primele 50 de femei inginer din lume. Trofeul i-a fost înmânat la Londra de Women’s Engineering Society (WES).


Rămâi aproape de noi! Ne găsești pe Google News.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Viața de artizan: Ce spun creatorii despre târguri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top