Connect with us

Meşteşuguri artistice tradiţionale. Olimpiada meșteșugurilor

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Istorie & Tradițional

Meşteşuguri artistice tradiţionale. Olimpiada meșteșugurilor

Meşteşuguri artistice tradiţionale. Olimpiada meșteșugurilor

Lectura de 2 minute.

Două sute de elevi, profesori, promoteri culturali și artiști participă în faza națională a celei de-a XXVI-a ediții a olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” care debutează pe 20 iulie 2023.

Evenimentul, organizat de Muzeul ASTRA, se desfășoară în perioada 20 – 23 iulie și aduce în același loc 200 de participanți din România, Bulgaria, Republica Moldova și Mexic. Concurenții vor fi evaluați pe baza originalității, măiestriei și fidelității față de tradițiile culturale.

Olimpiada are caracter interactiv: „Vizitatorii vor putea participa la workshop-uri demonstrative și interactive de apicultură, xilogravură, împâslit, confecționat podoabe din mărgele, cusut și împletit brățări, pictură pe pânză și cartonerie mexicană. Pe lângă workshop-uri vom avea parte de momente sportive, spectacole, momente folclorice și expoziții„, transmite Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

faza nationala

Elevii înscrişi se întrec în 37 de tehnici meșteșugărești, precum:
– ţesut la război vertical şi orizontal;
– brodat și cusut;
– confecționat piese de port popular și podoabe;
– confecţionat păpuşi în port popular;
– confecționat opinci, ciucuri pe chelteu;
– împletit, împletit fibre vegetale;
– croșetat și tricotat;
– prelucrarea artistică a lemnului;
– sculptură lemn;
– xilogravură, pirogravură, linogravură;
– prelucrare metal;
– gravură piatră;
– mobilier pictat;
– confecționat jucării tradiționale;
– încondeiat ouă;
– pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă;
– modelat ceramică și olărit;
– decorat ceramică;
– confecționat măști, artă decorativă.

„Duminică, 23 iulie, ora 17:00 se va desfășura festivitatea de premiere a olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, moment în care măreția costumului popular va fi etalată în toată splendoarea”, conchide Elena Găvan.

Sponsori:
Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu; Decathlon Sibiu; Aria Sibiu, Flaro Prod S.A., Euro Net S.R.L., Simpa S.A.  Sibiu, S.C. Moara Cibin.

O poveste de demult cu sanse de a fi adusa in zilele noastre moderne, pe care o recomandam, este: „Conacul Basarab-Brâncoveanu: istorie, puterea comunității, viitor„.

Notăm aici două aspecte pe care le considerăm importante în promovarea patrimoniului cultural și ale tradițiilor unei culturi:

Conservarea patrimoniului cultural

Păstrarea bunurilor culturale materiale și imateriale, de exemplu: clădirile istorice, dansurile, muzica, obiceiurile culinare, alte elemente care reflectă identitatea culturală a unei comunități. În sprijinul acestei idei, vine și „Casa Părintească de la țară„.

Evenimente culturale și festivaluri

Organizarea de festivaluri și evenimente culturale poate să fie altă modalitate valorificare a tradițiilor specifice unei culturi. Astfel, se atrag localnici, dar și turiști contribuind la promovarea culturii la nivel național, dar și internațional.

Să rămânem în contact, zic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, trimite articolul celor mai buni prieteni ai tăi! Prin e-mail sau social media :).

Ne concentrăm doar pe promovarea aspectelor pozitive și a tradițiilor din România, cu articole despre locuri de vizitat, produse locale și artizanat. Scriem povești despre oameni creativi, meșteșuguri și inițiative culturale care reflectă autenticitatea românească. De asemenea, aducem informații despre evenimente, inițiative de sustenabilitate și proiecte locale care sprijină comunitățile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top