Suntem cu adevărat privilegiați că putem ajunge, după numai câteva ore de drum, într-o împărăție a apelor, a florei și faunei în care pare că nu s-a schimbat nimic de sute de ani.
O contribuție importantă la atmosfera de poveste o au casele de mici dimensiuni, făcute din chirpici, lemn sau piatră, în mare parte cu acoperiș de stuf. Dar timpul nu este neiertător numai cu oamenii, iar căsuțele tradiționale au nevoie de meșteri care să le întrețină.
foto: Letea, anotherside-of-me.com
Într-un reportaj difuzat de Știrile ProTV s-a tras un semnal de alarmă: în toată rezervația naturală mai sunt 84 de meșteri, iar mulți dintre ei au peste 70 de ani: „Sunt multe comuni în care nu au niciun meseriaș, care au fost au murit și nu a mai continuat nimeni. De multe ori îmi rămân de anul asta comenzi pentru la anul„, a povestit sobarul Petre Cioc (72 de ani).
foto: MuzeulAstra.ro
„Majoritatea tinerilor au plecat. Este o meserie bănoasă, dar trebuie să te implici și să depui efort fizic”, a spus și meșteșugarul Dorin Tănase pentru sursa amintită.
Sunt vorbe care confirmă că orice problemă reprezintă, în același timp, și o oportunitate.
Meșteșugul întreținerii caselor tradiționale de acolo se poate învăța. Slavă Domnului, încă mai sunt oameni care să îl transmită mai departe.
foto: satul pescăresc, zigzagprinromania.com
În același timp, există și mulți tineri care își doresc să evadeze din marile orașe și să trăiască la țară. Dar, în Delta Dunării, nu trăiești la țară. E ca și cum ai trăi în „Paradis”. Un paradis care nu oferă doar pace deplină, ci și posibilitatea de a învăța o meserie bine plătită, care dă viitor trecutului.
foto: Daniel Petrescu – discoverdobrogea.ro
Și, apropos de Delta Dunării, știai ca a primit Diploma Europeană a Ariilor Protejate.
Dacă vrei să vezi cum arată a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene, mergi pe info-delta.ro.
© foto principală: discoverdobrogea.ro