Connect with us

Meseria care dă viitor trecutului într-un loc de vis: Delta Dunării

Delta Dunării - case traditionale

Istorie & Tradițional

Meseria care dă viitor trecutului într-un loc de vis: Delta Dunării

Meseria care dă viitor trecutului într-un loc de vis: Delta Dunării

Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă, nu numai din România

Suntem cu adevărat privilegiați că putem ajunge, după numai câteva ore de drum, într-o împărăție a apelor, a florei și faunei în care pare că nu s-a schimbat nimic de sute de ani.

flora - fauna delta dunării

foto: cormorani, pelicani, discoverdobrogea.ro

O contribuție importantă la atmosfera de poveste o au casele de mici dimensiuni, făcute din chirpici, lemn sau piatră, în mare parte cu acoperiș de stuf. Dar timpul nu este neiertător numai cu oamenii, iar căsuțele tradiționale au nevoie de meșteri care să le întrețină.

Letea - Delta Dunării

foto: Letea, anotherside-of-me.com

Într-un reportaj difuzat de Știrile ProTV s-a tras un semnal de alarmă: în toată rezervația naturală mai sunt 84 de meșteri, iar mulți dintre ei au peste 70 de ani: „Sunt multe comuni în care nu au niciun meseriaș, care au fost au murit și nu a mai continuat nimeni. De multe ori îmi rămân de anul asta comenzi pentru la anul„, a povestit sobarul Petre Cioc (72 de ani).

Cherhana

foto: MuzeulAstra.ro

Majoritatea tinerilor au plecat. Este o meserie bănoasă, dar trebuie să te implici și să depui efort fizic”, a spus și meșteșugarul Dorin Tănase pentru sursa amintită.

Sunt vorbe care confirmă că orice problemă reprezintă, în același timp, și o oportunitate.

Meșteșugul întreținerii caselor tradiționale de acolo se poate învăța. Slavă Domnului, încă mai sunt oameni care să îl transmită mai departe.

foto: satul pescăresc, zigzagprinromania.com

În același timp, există și mulți tineri care își doresc să evadeze din marile orașe și să trăiască la țară. Dar, în Delta Dunării, nu trăiești la țară. E ca și cum ai trăi în „Paradis”. Un paradis care nu oferă doar pace deplină, ci și posibilitatea de a învăța o meserie bine plătită, care dă viitor trecutului.

foto: Daniel Petrescu – discoverdobrogea.ro

Și, apropos de Delta Dunării, știai ca a primit Diploma Europeană a Ariilor Protejate.

Dacă vrei să vezi cum arată a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene, mergi pe info-delta.ro.

© foto principală: discoverdobrogea.ro


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top