Connect with us

Horezu, orașul ceramicii cu spirit milenar

Horezu - satul ceramistilor

Locuri de vizitat

Horezu, orașul ceramicii cu spirit milenar

Horezu, orașul ceramicii cu spirit milenar

Lectura de 2 minute. Am intrat în atelierul lui Gheorghe Bîscu din Horezu, vatra ceramicii oltenești. Artistul și sotia lui ne-au povestit drumul lutului din natură până în bucătăriile românilor și străinilor.

Lectura de 2 minute.

La Horezu, meşteşugul prelucrării lutului s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reuşit să-l menţină viu în vatra strămoşească.

Ceramica de Horezu a fost înscrisă în lista patrimoniului imaterial UNESCO în luna decembrie 2012.

Pe uliţa principală a satului Olari, satul ceramiștilor, se află 18 ateliere de ceramică în care meşterii modelează argila cu măiestrie, printre care și cel al lui Gheorghe Bîscu.

Am intrat „neinvitați” și i-am surprins pe meșter și pe soția sa într-o zi „normală” de lucru, înconjurați de vase aflate în diferite stadii ale producției.

Mihaela si Gheorghe Biscu - foto arhiva
Foto: arhiva personala Gheorghe Bîscu

Mihaela Bîscu lucrează de peste 30 de ani, a învățat meseria de la socrii ei. Un strop de poveste păstrată pentru voi:

Doamna ne-a descris, cu amabilitate, lungul drum al lutului din natură până în vitrinele sau bucătăriile românilor și străinilor: „Scoatem lutul în fiecare toamnă, îl ținem într-un troc mare, apoi îl pregătim. Avem malaxor cu apă, se curăță de impurități, trebuie să fie fin ca să lucrăm cu el. Pregătirea lui e muncă foarte grea. Să pregătești lutul, apoi să-l iei la frământat, la modelat și decorat, apoi uscat o săptămână-două și până la final… se poate să dureze și o lună. Este lung drumul până îl vede lumea așa cum este produsul finit”.

Din vechi străbuni se mănâncă în blide de lut. Mâncarea are, parcă, alt gust. Aceste blide transmit ceva din spiritul milenar al poporului român, fiind tradiția în stare pură.

produs horezu - atelier Gheorghe Biscu
Credit foto: tarancutaurbana.ro

Cea mai mare satisfacție este să-i placă omului ce facem noi”, ne-a spus Mihaela Bîscu.

Gheorghe Bîscu concentrat la roata lui…

Castroanele, farfuriile, oalele, ulcioarele, cănile, ceştile de ţuică, de diferite mărimi, de uz casnic sau decorative sunt vândute la târgurile de profil din toată țara.

Gheorghe Biscu si farfuriile lui

Când aveți un weekend liber, dați o fugă până la Horezu – „Regatul Farfuriilor Din Lut„. Vă veți întoarce acasă încărcați cu energie pozitivă.

De asemenea, vă sfătuim să nu ratați următoarea ediție a Târgului ceramicii populare româneşti „COCOŞUL DE HUREZ”, un eveniment al tradiţionalului adus la nivel de artă, care se desfășoară de obicei spre sfârșitul primăverii.  

La Horezu am ajuns ușor și repede de la Casa Rustică Oltenia.

Tarancutaurbana.ro a surprins mai multe detalii în „Ceramica de la Horezu – un meșteșug tradițional unic„.

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top