
Târgul Creatorilor Populari, Muzeul Astra Sibiu
Peste 200 de creatori populari vin la Muzeul ASTRA cu tot ce au mai bun într-ale meșteșugurilor tradiționale, informează, printr-un comunicat de presă, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
Târgul Creatorilor Populari sau Târgul de Sfântă Mărie, cum i se mai spune, reprezintă unul dintre evenimentele definitorii pentru Muzeul ASTRA.
Ediția din acest an va avea parte și de un program artistic, cu recitaluri susținute de Ansamblul folcloric ”Datina”, interpreții Oana Tomoiagă, Codruța Rodean, Daniela Carmen Popa, Ovidiu Homorodean, Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței, Asociația culturală Doruri Sibiene, interpreții Geanina Gavrilă, Daria Gâdea.
De asemenea, sâmbătă, 14 august, începând cu ora 13, la Târgul de țară, artiștii ansamblului Gura Izvorului din Vatra Moldoviței vor susține un atelier gastronomic în care vor pregăti bucate tradiționale ca sarmale, tochitură, balmoș, mămăligă, plăcinte cu brânză (poale-n brâu), gogoși, cozonac, colaci cu varză.
Vizitatorii descoperă frumusețea meșteșugului, de demult, transpusă de acești meșteri, veniți aici din toată România să (ne) arate cum se țese la război, cum se pictează pe sticlă sau lemn, cum se fac oalele din lut sau instrumentele muzicale. Sunt doar câteva exemple.
Din păcate, în această perioadă specială, de pandemie, acești creatori populari au suferit foarte mult, mai ales pe plan economic. Și din acest motiv, printr-un astfel de eveniment, Muzeul ASTRA vine în sprijinul lor și, totodată, în sprijinul valorilor culturale pe care aceștia le promovează.
Vizitatorii au ocazia să-i cunoască pe meșteri, să le asculte poveștile, dar mai ales să le studieze produsele, unele speciale și chiar unice.
Vor fi prezenți alături de meșteșugarii consacrați, la Târgul Creatorilor Populari, foști, actuali sau viitori „olimpici” participanți de-a lungul timpului la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, însoțiți de instructorii lor.
ℹ Târgul Creatorilor Populari din acest an se desfașoară în perioada 13-15 august 2021, în Muzeul Astra la o săptămână după Festivalul Internațional „Cântecele Munților”.
Program Târgul Creatorilor Populari
Vineri, 13 august 2021
Târgul de Țară , Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari
Sâmbătă, 14 august 2021
Târgul de Țară , Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari
Program artistic
Scena de la Târgul de Țară
13.00 Recital Ansamblul folcloric ” Datina”, Oana Tomoiagă, Codruța Rodean, Daniela Carmen Popa
17.10 Recital Ovidiu Homorodean
17.30 Recital Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței dedicat campionei Ancuța Bodnar
Program gastronomic
Târgul de țară
13.00 – Artiștii de la Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței vor pregăti sarmale, tochitură, balmoș, mămăligă, plăcinte cu brânză (poale-n brâu), gogoși, cozonac, colaci cu varză
Duminică, 15 august 2020
Târgul de Țară , Aleea Pivelor, Sector prelucrarea lemnului (Crâng spre Biserica din Bezded)
10.00 – 19.00 Târgul Creatorilor Populari
Program artistic
Scena de la Târgul de Țară
13.00 Asociația culturală Doruri Sibiene, Geanina Gavrilă, Daria Gâdea
*Biserica din Bezded, ora 12.30, Ansamblul Gura Izvorului, Vatra Moldoviței susține un moment artistic în versuri închinat Maicii Domnului
Despre Muzeul Astra:
Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a C.N.M. ASTRA, aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.
O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.
ℹ ☑ De pe site-ul oficial poți cumpăra bilete și abonamente pentru intrare și afli detalii despre Muzeul în Aer Liber, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
Pagina de Facebook a muzeului Astra Sibiu se poate urmări de aici.
Clipul de promovare al ediției anterioare:
https://www.facebook.com/watch/?v=899696660510968
Cheie: #MuzeulASTRA
Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.
Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.