Connect with us

Sărbătoarea Zacuştii. Cloașterf, Mureș

Home Info Eveniment - ZiRomania.ro Sărbătoarea Zacuştii. Cloașterf, Mureș
Sărbătoarea zacuștii - Mureș

Sărbătoarea Zacuştii. Cloașterf, Mureș


Sărbătoarea zacuștii
este un eveniment gastronomic organizat de Centrul de Voluntariat Saschiz şi Camping Zori pe 4 septembrie 2021, începând cu ora 9:00 La Camping Zori în sătucul Cloaşterf din județul Mureș (sediul Centrului de Voluntariat).

Evenimentul este dedicat tuturor celor care iubesc zacusca, familiilor și prietenilor acestora.

Prin Sărbătoarea Zacuştii, organizatorii își propun încurajarea unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos, a sentimentului de apartenență, socializarea, promovarea satului Cloaşterf și a valorilor comunității, oferind acesteia un mod minunat de petrecere a timpului liber, într-o manieră plină de bucurie alături de familie și prieteni.

5 echipe în competiție la Sărbătoarea Zacuștii

Pregătirea zacuştii se face de 5 echipe (care se înscriu conform detaliilor de mai jos), iar vizitatorii sunt invitaţi să descopere secretele procesului de pregătire a zacuştii, să petreacă timp de calitate în aer liber prin socializare, degustare și încântare cu programul artistic.

Fiecare echipă este formată din maximum 5 membri, persoane adulte, din aceeași familie sau același grup de prieteni care își vor pregăti zacusca și vor pleca acasă, la finalul zilei, cu 10-20 de borcane per echipă în funcție de dorințe.
Participanții sunt sprijiniți și ghidați de doamnele din Vecinătatea Femeilor din Saschiz.

Sunt 3 opţiuni de reţete: cu vinete, cu fasole sau cu ciuperci. ​
Masa de lucru, ceaunul (de 20 sau 50 litri), borcanele și toate instrumentele necesare vor fi pregătite de organizatori pentru fiecare echipă.

Program

9:00 Deschiderea oficială cu invitații și ambasadoarea evenimentului – Marta Pozsonyi de la Centrul Gastronomic Turda;
9:30-16:00 Atelierul de zacuscă în curtea campingului;
9:30-16:00 Activități distractive pentru copii în curtea bisericii fortificate;
14:00 Masa de prânz oferită de Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz tuturor participanților echipelor;
16:00 Degustare de zacuscă pentru vizitatori, spectacol de muzică live și dans popular cu Toni Neamțu, Ansamblul Folcloric „Românaşul” și Corul Parohiei Ortodoxe Saschiz.

Înscriere și participare

Înscrierile celor 5 echipe se fac online prin formularul online până miercuri 1 septembrie, iar costul înscrierii este de 100 Lei / adult (plata se face sub formă de donaţie în ziua evenimentului).

Suma acoperă masa de prânz și costurile organizatorice (ingredientele pentru zacuscă, borcanele, folosirea grătarului de copt legume, folosirea maşinilor de tocat, expertiza doamnelor din Vecinătate).

Pentru cei care nu participă direct la prepararea zacuştii, dar vor să servească masa de prânz alături de noi, se va colecta o donație de 50 Lei pentru adult si 25 Lei pentru copil.
​Băuturi precum apă, bere sau racoritoare vor putea fi cumparate de la locaţia evenimentului.

Mic glosar:
* Camping Zori – camping amenajat în curtea unei vechi case parohiale săseşti din sătucul Cloaşterf, conectat la Via Transilvanica și la traseul de biciclete care leagă satele săseşti din zona Sighişoara – Târnava Mare, in Colinele Transilvaniei;
* Vecinătatea Femeilor din Saschiz – asociație înființată prin voința comună a 23 de femei, cu vârste între 25 și 60 de ani, care locuiesc sau  desfășoară activități în comuna Saschiz. ONG-ul s-a constituit în 2015 cu scopul de a promova şi susţine drepturile şi interesele femeilor și familiilor din comuna Saschiz si din mediul rural in general.

Un alt eveniment care se desfășoară în septembrie este Târgul de turism local de la Albac


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Date

04 sept. 2021

Time

09:00 - 20:00

Cost

100 lei adult / 25 lei copil

Mai mult

Actualizari

Etichete

Mures

Locatia

Cloașterf

Organizator

Centrul de Voluntariat Saschiz
Email
cevosaschiz@gmail.com
Website
http://www.centruldevoluntariatsaschiz.com/
Actualizari

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top