Connect with us

De ce să te muți la țară? 15 beneficii trăite la sat

Fain

De ce să te muți la țară? 15 beneficii trăite la sat

De ce să te muți la țară? 15 beneficii trăite la sat

Vezi tu, eu nu sunt de acord să mă mut la țară pentru a fugi de oraș. Nu fuga de poluare, vecinii, stress-ul urban ar trebui să fie izvorul și inspirația mutării tale la țară.

Ar trebui să înțelegi că acest pas îți schimbă stilul de viață, viață cu totul. Nu e ca și cum ai fi la oraș, dar cu aer mai curat. Când te muți la țară – la 50 de km de oraș, e ca și cum te-ai muta la 5000 de km… alte locuri, alte obiceiuri, altceva.

Nu mă înțelege gresit, sunt oricum un adept al mutarii la țară și, evident, mai rău decât în cutia din care vii nu are cum să fie.

de ce să te muți la țară acum

foto: Apuseni, Cristian Resiga

Aerul în mod sigur e mai curat ca-n parcuri sau suburbii însă adio teatru, adio bere cu prietenii de-o viață, incursiuni la mall sau școli înalte pentru copii. Adio microclimatul tău, rutina ta va fi amintire, alte obiceiuri, alte lucruri îți vor contura viața și zilele din acel moment. 

Adio multe lucruri, dar bun venit unora cărora nu le știi gustul.

Iată de ce această mutare înseamnă o schimbare majoră în viața ta. Vei avea nevoie de timp s-o înțelegi și să te adaptezi. 

Hai să vedem, împreună, o listă cu 15 motive pentru care să te muți la țară! Sper să-ți găsești repere aici:

1. Aerul
Există un site, accuweather – e foarte bun pentru prognozele meteo. Îți dă detalii și despre calitatea aerului din zona care ești – folosește-l!

Fără doar și poate, calitatea aerului la țară – aproape de natură – e una mai bună decât în orice învălmășeală urbană. Totodată, în verile toride ce se prefigurează, la țară vei simți că ai aer într-adevăr datorită lipsei blocurilor, curenții de aer vor exista indiferent dacă adie sau nu, vântul.

2. Apa
Calitatea apei e mai bună decât la oraș, tehnic vorbind. Există, evident, și excepții, dar măcar vei avea apă când vrei tu. Multe sate și comune au deja stațiile lor de epurare a apei.

apa la tara

3. Soarele
Da, vei avea soare. Un soare care se vede pe cer în orice moment. Te vei bucura de răsărituri ca și de asfițituri rare și asta va aduce lumină și optimism în viața ta.

4. Pământul
Pământul tău, da. O noțiune nouă. Bucățica ta de pământ pe care poți păși oricând în picioarele goale. O responsabilitate pentru că, nu pot să nu spun, prea mulți tratează pământul cu indiferență, afectându-l chimic. El te va hrăni, el îți va oferi frumusețe și întindere, iarbă, flori și panoramă.

5. Vecinii
Eu am trei vecini. La oraș aveam mult mai mulți, dar iată de ce vecinii tăi la țară sunt o veste bună, un avantaj: au preocupări comune cu ale tale, fie ca ne gandim doar la faptul ca aveti un gard comun. Grădină amândoi. Casă amândoi. Multe subiecte comune.

Mult de scris aici, dar eu cred că vecinii de la țară sunt mai apropiați decât în orașe, stau mai mult la vedere. Îi vezi fără să vrei peste gard și o vorbă bună e oricând binevenită.

De ce crezi că Agustin Montero s-a îndrăgostit de România și de viața la țară? Pentru ca, printre altele, oamenii sunt mai calzi, primitori, peisajele sunt rare, iar stilul de viață-i liber.


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).
Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

6. Vecinătatea
Toți cei din „satul” în care stăteam intrau în blocul Potcoava din „satul” cu metrou. Aici, însă, vecinătatea și oamenii din același sat se simt altfel decât vecinul de peste 5 scări de la etajul 7. Acela, poate, niciodată nu ți-a dat ”bună ziua”, aici te cunoști cu toată lumea.

7. Administrația locală
Prima dată în viața mea când un primar mi-a trimis un cozonac a fost aici. Evident, primăria a trimis tuturor, că doar nu eram eu mai interesant, dar eu m-am simțit bine. Când vreodată un primar de sector va face asta? Sau de oraș mai măricel?

Apoi sunt actele. Niciodata n-am plătit o amendă sau un impozit mai repede, mai fără cozi, mai social, mai eficient. E un avantaj extraordinar pe care un locuitor al unui oras mare n-are cum să nu-l aprecieze. Totul se întâmplă instant.

8. Administrația județeană
Mare mi-a fost uimirea când, ducând un consătean să-și schimbe buletinul, totul s-a întamplat foarte repede. Sau înmatricularea unei mașini. Sau o revizie tehnică la mașină. Probabil că, dacă nu ești „prizonierul” unui oraș mare, nu știi ce spun.

9. Supermarketurile.
Până ne-om gospodări așa bine încât să mâncăm doar din grădina proprie sau de la țară, astea-s un rău necesar. Fie și dacă te gândești la ofertele de sărbători. Iată că am Penny, Mega Image, Profi la câțiva kilometri. Fără coadă, fără îmbulzeală, parcă mai civilizat ca la oraș.

10. Prețurile
Sunt mai mici oricum vei calcula. Indiferent că vrei ouă din vecini sau orice alt produs, prețurile sunt mai mici la țară decât în oraș.

Apoi, există târgurile care concurează cu piețele mari. Există târgurile de sâmbăta sau duminica de unde poți cumpăra ce nu găsești la oraș. Brânză de oaie, furci, copăcei fructiferi, răsaduri, topoare făcute sau reparate pe loc, animăluțe – iepuri, găște, găini, rațe, vaci, porci, măgari, tot ce vrei.

11. Utilitățile, TV-ul, internetul
Aici, unde stau, metrul cub de apă e mai ieftin ca in oraș. La fel curentul electric, care vine de un alt furnizor. Internetul și TV-ul le am de la un  furnizor care face reduceri masive.

Netul merge mai bine, rata de download, viteza conexiunii. Wifi-ul merge mai bine. Și absolut tot ce ține de utilități are un miros politicos, parcă oamenii sunt altfel.
A fost o perioadă mai lungă în care n-am fost pe la țară și n-am plătit. Nimeni nu mi-a tăiat niciun serviciu. Interesant. Ce înseamnă să te muți la țară :).

12. Poșta
Într-o zi când treceam prin sat, ce să vezi? Țrrrr, telefonul. Eram la volan, mai aveam un pic și ajungeam acasă: „Domnule Neacșu, parcă v-am văzut pe stradă, haideți la poștă că aveți un colet de ridicat!„. Pe bune? Adică nu mai trebuie să merg la poșta dintre blocuri, să-mi pierd zilele și clipele auzind cum se ceartă din nimicuri? Cum adică, sunt singurul de la ghișeul poștăriței? Super!

13. Viața la țară
N-am cum să trec cu vederea acest aspect. Aici, la țară, parcă timpul e altul, ca și cum ar trece cu încetinitorul. Nu tu stress, nu tu oameni stresați. Nu simți presiuni. Nu presezi pe nimeni. Simți că-ți respiră spiritul și te dai pe brazdă uitând de nebunia urbană. Clar.

14. Circulația
Vezi tu, ca să ajung eu din Titan în Drumul Taberei și pentru că-s animăluț de mașină, într-o zi de luni dimineață imi ia o oră. Nenumărate  semafoare. Dacă dă și-o ploicică, mă uita bunul Dumnezeu în trafic. Aici? Nu-s semafoare, nu le-au descoperit încă… Zburd ca-n copilărie pe stradă, e prea frumos, prea ca la țară.

15. Drumuri
Nu știu cum se face, dar aici șoseaua e sticlă, lună, pefectă. E tocmai invers decât în București unde-s prea multe gropi. Și mai e ceva. Aici se simte grija pentru orice groapă, bat drumurile astea de 5 ani și, da, au apărut și gropi la un moment dat, dar așa cum au apărut, așa au și dispărut.

Apoi, grija pentru lateralele drumului unde mai cresc tufișuri, arbuști. Habar n-am. Poate aici cale de 3 județe – vreo 15 localități sunt primarii mai harnici. Sunt sigur ca primarul de aici e. Tot să te muți la țară :).

N-aș fi sperat vreodată că voi găsi drumuri mai bune în provincie decât pe strada copilăriei mele.

Mă opresc aici, deși sunt mult mai multe avantajele pe care le trăiești la țară raportat la viața din oraș.

Tu ce alte avantaje vezi sau trăiești la țară?

Ce crezi că face o fetiță de 9 ani din Bălți ca să-și atingă visul? Buchete de „trandafiri” din frunze de arțar :).

Cheie: satul românesc

Rămâi în contact cu noi și trimite-ne la cât mai mulți prieteni buni! Prin e-mail sau social media :).
Mulțumim.


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Deși mă declar un împătimit al marketingului online, îmi fac timp pentru viața de la țară. Pentru aerul cald al oamenilor din satul în care stau, pentru cerul curat, pentru soare, pentru viață

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top