Connect with us

David Turturean, geniul român care provoacă civilizațiile extraterestre

David intr-o pauza, acasa

De Bine

David Turturean, geniul român care provoacă civilizațiile extraterestre

David Turturean, geniul român care provoacă civilizațiile extraterestre

Lectura de 3 minute. ZiRomânia îți prezintă un nou motiv de mândrie națională: David Turturean. O caracterizare în două cuvinte, „Un Geniu”

Lectura de 3 minute.

Elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Ștefan cel Mare din Suceava, David-Corneliu Turturean este multiplu medaliat la olimpiade internaționale de astronomie și astrofizică.

De vorba cu David Turturean, geniul român care provoacă civilizațiile extraterestre - ziRomania ro

Mai în glumă, mai în serios, nu exclude ca în viitor civilizațiile extraterestre să organizeze o olimpiadă intergalactică de astronomie și le provoacă să ne invite să participăm și pe noi, oamenii. Interesantă idee, nu-i așa?

Odată ajunși în Suceava, ținutul mănăstirilor și al peisajelor rare, am poposit la David acasă, unde el și părinții lui ne-au întâmpinat cu ospitalitatea caracteristică zonei.

Cuceririle lui David Turturean


Într-un cadru care vorbește de la sine despre respectul pe care îl câștigă România prin participarea sa și a celor ca el la concursurile internaționale, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Elementele-cheie: tricolorul, diplome și medalii.

Cea mai importantă motivație: „înțeleg mai bine lumea în care trăiesc”


Pasiunea pentru astronomie a derivat din cea pentru materiile exacte, exersată la Palatul Copiilor, spre care l-a îndreptat învățătoarea încă din școala primară. Acolo, a ales cercurile de astronomie, informatică și… jurnalism: „Studiam poze cu galaxii care atrag copiii, învățam constelații, ordinea planetelor„.

În clasa a V-a, a început să apofundeze partea de matematică a astronomiei, într-un fel și a astrofizicii, dar era o vârstă prea fragedă. Îl motiva, și încă îl motivează, faptul că înțelegea mai bine lumea în care trăiește. „Nu cred că există motiv mai important decât acesta„, ne-a spus.

Prima medalie a obținut-o încă din clasele primare, la un concurs Euclid Smart. De atunci, a făcut colecție de diplome și medalii. Diplomele îi plac mai mult: „chiar atestă ceva„.

David, castigator absolut Planetariu


Pe oricine aș idolatriza la nivel științific tot trebuie să vin cu idei noi„, consideră David, care, în rest, duce o viață normală cu prieteni „normali”.

Acestora nu le-a venit să creadă că a putut sta cinci zile fără telefon, în timpul Olimpiadei de la Balaton (IOAA 2019 – Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, ediția a XIII-a), când organizatorii au reținut mobilele participanților: „E cel mai bine pentru sănătatea elevilor și pentru interacțiunea elevilor.  În aceeași clădire mai erau 260 de oameni care nu aveau telefoane… Comunicam pur și simplu„.

Dintre cei cu care s-a aflat în competiție, ține legătura cu tineri din Cehia, Rusia, Coreea.

Totul se poate, prin multă muncă

 

Medalie de Aur IOAA 2019, Ungaria

 

Ce țară ar alege, dacă ar pleca din România?

 

În acest moment, Marea Britanie, la un institut de cercetare.
Evident, vrea să fie cercetător. Le recomandă copiilor cu aceeași pasiune să studieze mult: „Totul se poate, prin multă muncă, prin dedicare. Mă gândeam: oare o să-mi iasă schema asta? Mereu se termină bine cu destulă muncă și destulă pregătire„.

„Cum definești tu astronomia?”, l-am întrebat pe tânărul nostru.
Răspunsul: „Primul lucru făcut de omenire a fost să se uite la cer. Cine știe ce își imaginau primii oameni că sunt luminițele alea de sus … ei bine, astronomia o încercare de a aprofunda tot ce ne putem imagina că ar fi acolo„. Genial, nu-i?

 

Profesori cu suflet nobil

 

I-au fost mentori, îi mai sunt încă, și prieteni în același timp. A ținut neapărat să-i preziceze:

Doamna învățătoare Maria Adriana Nichitean, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceavaa care din clasa a 2-a i-a observat curiozitatea si l-a incurajat;

Doamna Loredana Epure care i-a fost dirigintă în gimnaziu la C.N. (Colegiul Național) „Ștefan cel Mare” din Suceava;

La același colegiu, la care studiază și acum David Turturean, domnul profesor de fizică Sorin Golda și doamna dirigintă Costineanu Raluca;

Domnul Petru Crăciun, profesorul de Astronomie și Astrofizică de la Palatul Copiilor din Suceava.

Părinți, susținere cât se poate

 

Este susținut din resursele proprii ale părinților și, uneori, din premiile pe care le obține la diverse olimpiade – bani care merg direct într-un cont bancar dedicat.

Fiecare părinte își susține copiii după posibilități, noi am ales să ne concentrăm pe dezvoltarea lui, să-i luăm cărți, materiale și să-i achităm cheltuielile cu deplasările atunci cand acest lucru se impune„, ne spune Elena, mama lui.

 

Mulțumim, David Turturean.
A fost o adevărată onoare să stăm de vorbă. Inteligența și modestia ta te vor duce, cu siguranță, departe. Poate, într-o zi din viitor, chiar la olimpiada intergalactică.

Ștefan Ionel Dumitrescu, cel mai tânăr membru al lotului României care a câștigat Balcaniada de Fizică, vine din spate :).

Actualizare, 31.10.2021.
David este astăzi student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge – Statele Unite ale Americii.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: România, 11 distincții la Olimpiada Internațională de Astronomie

  2. Pingback: "Muzeul de la școală", poveste despre valori și educație

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top