Connect with us

David Radu (10 ani) este campionul Uniunii Europene la șah

David Radu

De Bine

David Radu (10 ani) este campionul Uniunii Europene la șah

Foto: newsweek.ro

David Radu (10 ani) este campionul Uniunii Europene la șah

David Radu este campionul Uniunii Europene la șah, la numai 10 ani!

Povestea celui care face ca performanța să fie „o joacă de copii” ne arată că românii se nasc ageri la minte și că ne-ar fi mult mai ușor dacă am aborda problemele zilnice mai relaxați.

David era la grădiniță când, urmă cu patru ani, a mers cu câțiva copii la un club de șah din cartier. A fost singurul care rămas din grup, pentru că ceilalți „nu erau prea cuminți”.

Părinții au fost surprinși de pasiunea pentru șah și la început nici nu au vrut să-l lase să frecventeze acel club, pentru a nu-i aglomera programul. „Copiii trebuie să se joace”, nu-i așa? În cele din urmă, au înțeles că șahul reprezintă pentru fiul lor o modalitate de a se relaxa.

Zeci de medalii și cupe în 4 ani

La Clubul Mihai Marin, Luiza Marin i-a văzut calitățile de șahist și a început să i le cultive în cele două întâlniri săptămânale. David a făcut pasul spre CSM București, unde a întâlnit un antrenor „cu har”, pe Ion Glodeanu. Colaborarea dintre cei doi a continuat și după ce profesorul Glodeanu s-a pensionat, copilul explicând ce îi leagă: „înțeleg ușor de la el, e și glumeț”.

La câteva luni după ce mișca piesele pentru prima oară pe o tablă de șah, David Radu a participat la primul concurs. „Am avut emoții ca orice om”. Acum, nu mai are!

A participat deja și la Campionatul Mondial, la cel European și la cel al Uniunii Europene, pe lângă competițiile interne unde a concurat și la vârsta de 14 sau chiar la seniori!

În numai patru ani, a câștigat zeci de medalii și cupe, dar cea mai importantă victorie a fost cea de la un concurs al Uniunii Europene, desfășurat în Cehia, în luna august.

sah la ue

Foto: csmbucuresti.ro

„Nu punem presiune pe el”

Secretul său, spiritul ludic.

„E un copil foarte jucăuș. Vă spun cum se antrena el în Cehia. Se trezea dimineața. Toată lumea era cu antrenorii, cu staff-ul, el fugea repede pe terenul de fotbal unde nu era niciun copil, se juca singur cu mingea. Între timp, toată lumea era la pregătire pentru concursul de șah, erau câțiva care nu ieșeau din camera. Chiar îl întrebau ceilalți când se antrenează. Am avut noroc că erau și mese de tenis de masă și mergeam să joc cu el. Dar noi, ca părinți, îl încurajăm să se joace, nu vrem să-l forțăm.Nu punem presiune pe el. Nu vrem să-și piardă plăcerea“

a povestit mama lui David pentru newsweek.ro.

Ce să mai spunem despre David?
Cel mai bine îl caracterizează tot mama sa, care este psiholog la Centrul pentru recuperare al copiilor cu dizabilități din cadrul DGASPC Sector 6: „E un copil cu mult umor. Se joacă foarte mult și cu copiii cu dizabilități, și datorită profesiei mele, probabil. Joacă tenis de câmp cu un copil cu autism care face și șah și se înțeleg foarte bine. Se poartă foarte frumos cu copiii cu probleme. De câte ori vin la noi la centru și el vrea să se joace cu toți, e foarte deschis, îi înțelege, se poartă frumos“.

Succes pe viitor, David Radu!


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din anul II al facultății de ziaristică până astăzi am trecut pe la "Gazeta Sporturilor", "Gardianul", Comisia de Istorie și Statistică a FRF, contribuind la scrierea "Istoriei fotbalului românesc", a "Cartei albe a fotbalului românesc". Am mai colaborat și cu FC Juventus București, ca ofițer de presă și director de relații internaționale. Azi sunt PR la Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. și redactor-șef al ziarului Piazza Romana.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top