Connect with us

ZiRomânia

Crama 1777 din Valea Călugărească, cramă de poveste [video]

Foto: ZiRomania.ro

Crama 1777 din Valea Călugărească, cramă de poveste [video]

În localitatea prahoveană Valea Călugărească se află cea mai mare cramă reconstruită din ţară, „Crama 1777”, transformată în muzeu

Istoria Cramei

<

p style=”text-align: justify;”>Istoria cramei a fost prezentată de arheologul Nina Grigore.
Crama 1777 exista pe un alt amplasament, la intrare în Valea Călugărească, dar a fost avariată de vreme și seisme. În 1984 s-a prăbușit, nu s-a mai putut reconstrui.

Muzeul de istorie Ploiești a recuperat materialul lemnos, astfel că vestitul stabiliment a putut fi restaurat pe terenul donat de o familie. Lucrările au durat 7 ani, între 2007 și 2014, fiind făcute din lemn de brad lucrat în întregime manual, cu barda și cu rindeaua.

Cuiele sunt din lemn, iar îmbinarea e în coadă de rândunică, așa cum e tradiția în arealul românesc. S-a respectat întocmai designul vechii crame.

Uneltele si vinul la Crama 1777

În prima sală a muzeului se găsesc unelte originale din zona Valea Călugărească: linul din lemn lucrat manual, de la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, butoaie, teasc din lemn pentru storsul strugurilor și zdrobitor comandat din Austria în 1925, pompe de pucioasă aduse din import, pompe de transportat vinul dintr-un recipient plin într-unul gol de la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, o funie din rafie din 1959 și foi de porumb pentru legat via.

uneltele si vinul

Așa cum a povestit Nina Grigore, procesul de transformare a strugurilor în vin este foarte elaborat, durează ceva mai mult până se decantează după ce îl pui la fermentat: „Avem o mică vinotecă, o expoziție, în care sunt cele mai alese vinuri din zona Dealul Mare, zona cu cele mai importante soiuri de viță de vie, toate vinurile au obținut medalii”

Există și un mic atelier de dogărie, unde sunt expuse toate uneltele necesare prelucrării doagelor.

Etnografie

A treia încăpere a muzeului este sala etnografică, unde sunt expuse costume naționale cusute manual care au ca decor frunza de viță și strugurele, o icoană Isus Hristos și vița de vie, o rochie lucrată manual cu frunza de viță și strugurele, paiete din aur.

înapoi1 din 2

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții ZiRomânia, iată câteva idei:
- contribuie la dezvoltarea pozitivului românesc, de aici;
- intră în Comunitate de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea ZiRomania.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

Mă încăpățânez sa fac doar ce-mi place. Studiez oamenii, îi las să mă surprindă și reușesc. Am lansat #ZiRomânia.ro pentru că am încredere în România si mai ales în oamenii ei.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Versiune Beta

Pentru moment, suntem in versiunea beta.
Vezi ce înseamnă asta

Contribuie Și Tu!

Trimite un link, o poză, un material despre România, de aici!

Cele mai noi

Trimite un gând românesc

TOP 5 – Cele mai citite

ZiRomania
To Top