fbpx
Connect with us

Citate celebre despre România

citate celebre despre Romania

Geniali

Citate celebre despre România

Citate celebre despre România

O părticică de românism pentru România. I-am ales călăuze pe Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu

Am ales, pentru aceste citate celebre, personalități din domeniile scriiturii, istoriei, filozofiei, psihologiei, dar și membri ai familiilor regale.

Citate celebre - Barbu Stefanescu Delavrancea
Barbu Ștefănescu Delavrancea, foto: antena3.ro

România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie” ~ Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat, membru al Academiei Române și primar al Bucureștilor.

Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!” ~ Alexandru Vlahuţă, scriitor, autor al cărții România Pitorească.

--------------------------

Când cauți destinații turistice, vezi și recomandările cititorilor

--------------------------

Bogdan Petriceicu Hasdeu
Bogdan Petriceicu Hașdeu, foto: istorie-pe-scurt.ro

Moldova, Transilvania și Muntenia nu există pe fața pământului. Există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul” ~ Bogdan Petriceicu Hașdeu, scriitor și filolog.

Academician, enciclopedist, publicist, istoric și om politic – una dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii române din toate timpurile.

Patria o face limba și istoria, religia și tradițiile. A da cu piciorul în toate acestea este a se lepăda cineva de patria sa” ~ Spiru Haret, matematician, astronom și pedagog de origine armenească. Renumit pentru organizarea învățământului modern românesc. Membru titular al Academiei Române.


Țara noastră nu are ce face cu tineri îmbătrâniți, ei îi trebuiesc bătrâni, mulți bătrâni, însă tineri” ~ Tudor Arghezi, scriitor, recunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești.
A scris teatru, proză, pamflete, dar și literatură pentru copii.Se numără printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.

A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte” ~ Nichita Stanescu, poet, scriitor și eseist.

Considerat drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă„.
A marcat copilăria unora dintre noi.

O viață avem, români! Și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!” ~ Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Dumnezeu este român. Sau dacă nu, sunt împotriva lui” ~ Petre Țuțea, autor, economist, eseist, filosof, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.

Pentru mine, limba română e distanța dintre inima și umbra ei, care se numește suflet” ~ Fănuș Neagu, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg. A fost director al Teatrului Național din București.

România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni” ~ Petre P. Carp, politician român, membru marcant al Partidului Conservator.

--------------------------

Vezi România Pozitivă în Social Media Românească

--------------------------

Emil Cioran
Emil Cioran, foto: micapi.ro

Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă și nimic altceva” ~ Emil Cioran, filozof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la sfârșitul zilelor fără să ceară cetățenia franceză. A scris, printre altele, „Schimbarea la față a României”.

România e un stat tânăr şi e animat de un soi de energie care ne face, pe cei mai mulţi dintre noi, să ne comportăm ca nişte adolescenţi. Cel mai frumos lucru la România rămâne România” ~ Cristi Puiu, regizor si scenarist premiat la diferite festivaluri internaționale de film.

Foarte popular în România după premiile obținute la festivalurile de la Cannes și Chicago cu „Moartea domnului Lăzărescu”.

Naționalitatea și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdută se poate recâștiga, dar naționalitatea niciodată” ~ Gheorghe Barițiu, istoric și publicist, întemeietorul presei românești din Transilvania.

Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației” ~ Mihail Kogălniceanu, om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist. Prim-ministru al României după Unirea Principatelor Române din 1859. Director al Teatrului Național din Iași.

Nicolae Iorga, discurs despre civilizație și tranziție:


Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician.

Citate celebre de la Familii Regale

Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit s-o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută” ~ Regina Maria, principesă de coroană și a doua regină a României. În calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea.

Regele Mihai - citate celebre
Regele Mihai, foto: europafm.ro

Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii” ~ Regele Mihai, Rege al României între 1927 și 1930, precum și între 1940 și 1947.

Unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI.

Fiul al lui Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai ulterior).


Află despre alți oameni geniali ai zilelor noastre :).

Pentru acest post m-am inspirat, în special, de pe wikipedia.org.

------------------------------
Dacă vrei să creăm povești ZiRomânia, împreună, iată câteva idei:
- trimiti simplu si rapid info, de aici;
- intri în poveste și scrii cu noi vezi detalii.

Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să fim aproape:
- hai cu noi pe Facebook de aici;
- ține-te după ZiRomânia pe Instagram de aici.

Dacă vrei să ne susții în ceea ce facem:
- când cumperi online utilizează acest link. (contine cod de afiliat) Mulțumim.
------------------------------

Mă încăpățânez sa fac doar ce-mi place. Studiez oamenii, îi las să mă surprindă și reușesc. Am lansat #ZiRomânia.ro pentru că am încredere în România si mai ales în oamenii ei.

Click to comment

Lasă un comentariu util :)

Alătură-te Pozitivului

Intră în familia celor care contribuie la pozitivul românesc și trimite-ne un link, o poză, un material pozitiv 👉 de aiciSigur ajunge la oameni care apreciază.

sau

Trimite-ți Povestea

Cele Mai Citite 3 articole

To Top