Am ales, pentru aceste citate celebre, personalități din domeniile scriiturii, istoriei, filozofiei, psihologiei, dar și doi membri ai familiei regale.
O părticică de românism pentru România. I-am ales călăuze pe Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu
Barbu Ștefănescu Delavrancea
„România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie”
imagine: caleacatrecarte.ro
Barbu Ștefănescu Delavrancea – scriitor, orator și avocat, membru al Academiei Române și primar al Bucureștilor.
Alexandru Vlahuță
„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!”
Alexandru Vlahuţă – scriitor, autor al cărții România Pitorească.
Bogdan Petriceicu Hasdeu
„Moldova, Transilvania și Muntenia nu există pe fața pământului. Există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul”
imagine: radioromaniacultural.ro
Bogdan Petriceicu Hasdeu – scriitor și filolog. Academician, enciclopedist, publicist, istoric și om politic – una dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii române din toate timpurile.
Spiru Haret
„Patria o face limba și istoria, religia și tradițiile. A da cu piciorul în toate acestea este a se lepăda cineva de patria sa„
Spiru Haret – matematician, astronom și pedagog de origine armenească. Renumit pentru organizarea învățământului modern românesc. Membru titular al Academiei Române.
Tudor Arghezi
„Țara noastră nu are ce face cu tineri îmbătrâniți, ei îi trebuiesc bătrâni, mulți bătrâni, însă tineri”
foto: muzeulliteraturiiiasi.ro
Tudor Arghezi – scriitor, recunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești. A scris teatru, proză, pamflete, dar și literatură pentru copii. Se numără printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.
„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte„.
Nichita Stănescu – poet, scriitor și eseist. Considerat drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă„. A marcat copilăria unora dintre noi.
Mihai Viteazul
„O viață avem, români! Și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!„
imagine: sputnik.md
Mihai Viteazul – domn al Țării Românești, conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Petre Țuțea
„Dumnezeu este român. Sau dacă nu, sunt împotriva lui„
sursa foto: doxologia.ro
Petre Țuțea – autor, economist, eseist, filosof, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.
Fănuș Neagu
„Pentru mine, limba română e distanța dintre inima și umbra ei, care se numește suflet„
Fănuș Neagu – povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg. A fost director al Teatrului Național din București.
Petre P. Carp
„România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni„
Petre P. Carp – politician român, membru marcant al Partidului Conservator.
Emil Cioran
„Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă și nimic altceva„
foto: radioromaniacultural.ro
Emil Cioran – filozof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la sfârșitul zilelor fără să ceară cetățenia franceză. A scris, printre altele, „Schimbarea la față a României”.
Cristi Puiu
„România e un stat tânăr şi e animat de un soi de energie care ne face, pe cei mai mulţi dintre noi, să ne comportăm ca nişte adolescenţi. Cel mai frumos lucru la România rămâne România„
Cristi Puiu – regizor si scenarist premiat la diferite festivaluri internaționale de film. Foarte popular în România după premiile obținute la festivalurile de la Cannes și Chicago cu „Moartea domnului Lăzărescu”.
„Naționalitatea și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdută se poate recâștiga, dar naționalitatea niciodată„
Gheorghe Barițiu – istoric și publicist, întemeietorul presei românești din Transilvania.
Mihail Kogălniceanu
„Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației„.
Mihail Kogălniceanu – om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist. Prim-ministru al României după Unirea Principatelor Române din 1859. Director al Teatrului Național din Iași.
Nicolae Iorga
„Munca este cel mai potrivit dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale„.
Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician.
Regina Maria a României
„Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit s-o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută„
foto: ionastore.ro
Regina Maria – principesă de coroană și a doua regină a României. În calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea.
Regele Mihai I al României
„Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii„
foto: familiaregala.ro
Regele Mihai – Rege al României între 1927 și 1930, precum și între 1940 și 1947. Unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI.
Fiul al lui Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat ulterior).
Pentru acest post, inspirația vine de pe wikipedia.org.
Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă.
Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.
BELA
08/12/2022 at 15:36
MULȚUMIM! O SELECȚIE EXTRAORDINARĂ!
Pingback: 10 dintre Cele Mai Apreciate Povești
Pingback: România mea. România din mine
Edi Tecșan
03/03/2025 at 20:38
Si noi pentru ca ne urmariti :). Ati vazut si partea a doua? https://www.ziromania.ro/citate-celebre-despre-romani-si-romania-2/