Connect with us

Cheia succesului românesc de la Ciugud

Ciugud, comuna occidentala

De Bine

Cheia succesului românesc de la Ciugud

Cheia succesului românesc de la Ciugud

Lectura de 5 minute.

Ciugud-ul, comună așezată în Podișul Transilvaniei, face parte din poveștile care pot reprezenta oricând modele. Smart Village. Smart School. Aprozar Virtual. Proiecte europene, implementate, de zeci de milioane de euro. O echipă, un obiectiv. Povești care merită scrise, vorbite, discutate, promovate. Povești de succes care inspiră.

Cum l-am cunoscut pe Gheorghe Damian

 

Pentru că în România există manageri de comunități locale (pentru că așa îmi place să numesc primarii) despre care merită să vorbești, l-am ales pe domnul Gheorghe Damian – liderul echipei care administrează comuna Ciugud.

Văzând reportajul, de pe Digi24, am transmis un e-mail de felicitare primăriei de pe Valea Mureșului, cu dorința de a-l întâlni pe omul care face. Mi-a răspuns, în două ore, chiar dânsul cu invitația de a vizita comuna. Și am onorat-o.

Cu siguranță sunt și alte comunități cu lideri care creează speranță în și pentru România. Să le aflăm și să le povestim!

27 de Milioane, 70 de Proiecte, Energie Verde, 11 Oameni, Un Obiectiv

 

Despre cele 27 de milioane de euro încasate până astăzi, prin 70 proiecte sau despre podul către Alba Iulia de două milioane de euro, la care în două luni încep lucrările ori despre faptul că 11 tineri lucrează permanent pentru accesarea fondurilor UE sau despre iluminarea stradală cu energie verde sau că din primii bani veniți din Europa au dotat primăria cu calculatoare și aplicații care să le ușureze planificarea a ceea ce urma sau despre ce trăiesc locuitorii zonei și multe altele s-a vorbit și există suficiente surse de informare.

De exemplu, Miracolul românesc fără precedent, scrie adevarul.ro sau ce spun oamenii despre comuna lor găsim pe alba24.ro.

Manageri ai altor comunități locale din țară merg la Ciugud să vadă cu ochii lor și, mai ales, să afle „secrete” prin care pot realiza lucruri pentru zonele pe care le administrează și cum pot deveni independenți de banii de la „centru”.

Întâlnirea a avut loc, surprinzător, într-o duminică, la ora 11:00. Iată ce am extras din discuție:

Resursa Umană, Cheia Succesului de la Ciugud

 

Principiul de bază după care se conduce echipa din Ciugud este: „Calitatea oricărei organizații este data de calitatea oamenilor. Resursa umană este element esențial al succesului” și a repetat, de câteva ori.

De mic bunicii și părinții mei m-au educat să prețuiesc valorile satului românesc, ale tradiției, și am înțeles că fundamentul nației noastre este acolo în rural, de acolo ne tragem seva„.

Programe pe categorii de vârstă. Se lucrează mult cu copiii

 

Copiii sunt atâta de faini. I-am implicat, de exemplu, în colectarea selectivă, de la conștientizare la verificarea pubelelor și atenționări către familii.

Organizăm școala de vară unde învață să picteze pe sticlă, iar la zilele satului au un stand unde își vând icoanele. Cu o parte din banii astfel strânși se fac diverse activități. Utima dată au gătit masa de prânz pentru vârstnicii de la Azilul de Bătrâni.
Ne străduim mult să dezvoltăm voluntariatul.

Ciugud - fotbal

foto: Primăria Comunei Ciugud

Pe partea sportivă, gratuit, de doua ori pe săptămână un antrenor de fotbal lucrează cu copiii între 5 și 18 ani. La antrenamente participă cei care urmăresc performanța, dar și cei care doresc să practice mișcarea și jocul de echipă.”

Despre distracții și verdele pe care-l respiră localnicii

 

Vrem să transformăm Mureșul în sursă de energie pozitivă pentru noi toți. Avem în lucru un proiect ambițios cu încă 14 comune și orașe, de la Teiuș și până la Orăștie, să facem un traseu pentru ambarcațiuni fără motor cu debarcadere în punctele interesante, unde să dezvoltăm turismul de campus.
Turiștii cu rulote vor putea poposi în aceste zone dotate, ca în străinătate, cu toate condițiile necesare„.

De menționat aici este faptul că în Teleac, unul din cele șase sate ale comunei, se află și un teren de golf cu suprafața de 56 hectare, Theodora Golf Club.

Avem 15 hectare de teren la dispoziție, unde am inceput deja să împădurim, și unde, pe lângă terenul de fotbal existent, facem un parc de distracții cu terenuri de sport, piscină, o zona în care toți locuitorii și nu numai ei să se adune să facă mișcare, să socializeze să-și organizeze evenimente de care să se bucure.

Și pentru că ne place verdele și vrem să respirăm și peste mulți ani aer curat, în noul regulament PUG (Plan Urbanistic General), cei care vor să facă focul cu lemne vor planta un copac în noul parc.

Condiții pentru viitoarele case construite în zonă

 

Dacă vorbim despre dezvoltarea urbanistică, în curând toți cei care își vor construi case o vor face doar când au toate utilitățile la poartă, când strada va avea minimum 12 metri și alte câteva standarde, de exemplu: țigla să aibă o anumită culoare, la fel casa, modelul de gard etc.

Vrem chiar să punem la dispoziție terenul parcelat și 3-4 proiecte de case pe care doritorii să le utilizeze gratuit pentru construirea gospodăriilor lor din comuna noastră
.

Ne place cand vedem afară că toate casele cu același acoperiș, aceeași culoare, același aliniament, așa se va întâmpla și în Ciugud„.

Setare obiective, comunicare, taxe plătite online

 

Chiar dacă facem lucrurile mai încet, vrem să le facem atractiv, corect și pentru asta ne înconjurăm de profesioniști. În toate situațiile punem la masă 2-3 arhitecți, 2-3 rezistențiști, 2-3 drumari și încercăm să alegem de fiecare dată cea mai bună variantă. Este adevărat că de multe ori suntem constrânși de buget.

Locuitorii comunei s-au obisnuit deja cu două sesiuni pe an.
După bilanțul firesc al perioadei anterioare, provocăm discuții și oamenii fac, efectiv, parte din proiectele noastre, ale lor în primul rând. Noi doar le ajustăm ca să iasă mai bine din punct de vedere funcțional.

Informațiile ajung la localnici de pe pagina de Facebook și de pe site-ul primăriei, pentru cei care au gadgeturi, iar pentru ceilalți, prin întâlniri la căminele culturale și chiar prin vizite în casele sătenilor. Și, apropos de tehnologie, cetățenii își pot plăti taxele și impozitele online„.

Ciugud-ul nu poate trăi singur, s-au creat oportunități de finanțare extinsă

 

Am constituit aici Tara Secașelor Alba Sibiu (Tărâmul tuturor oportunităților de finanțare), care începe din Ciugud și se termină în județul Sibiu, are 27 de comune plus Ocna Sibiului.

Atragem fonduri europene cu ajutorul cărora animăm zona prin crearea de proiecte mici pentru public, dar și pentru companii care să fie exemple de bună practică pentru restul comunității.” Detalii complete pe TaraSecaselor.ro.

Satisfacții dinspre comunitate și echipă

 

Astăzi mă simt împlinit și fericit. Cred că Dumnezeu mă iubește, îmi place enorm de mult ce fac. Atâta timp cât sunt curat și nu iau nimic să duc acasă, prin ceea ce am făcut și fac, vreau doar binele comunității.

Există un principiu al leadership-ului: Nu ești lider dacă nu ai cel puțin trei colegi în echipă care să-ți poată lua locul oricând. Eu am„.

România și mândria de a fi român

La finalul întâlnirii, am fost întrebat de interlocutorul meu:

Cum simțiți mândria românească astăzi?

Am văzut, mai nou, televiziuni care încearcă să schimbe optica și să promoveze România pozitivă.
Am văzut mândria de a fi român renăscută în noi. A fost o perioadă în care parcă ne era rușine să spunem că suntem români.

În ultima vreme, parcă se schimbă ceva înspre direcția corectă și aș vrea să cred că e o mândrie sănătoasă – constructivă.”

Comentariile voastre pe marginea acestei întrebări pot genera o discuție interesantă.

Mai multe despre comuna Ciugud, afli pe wikipedia.

PS Orice succes românesc distribuit cât de puțin, de fiecare dintre noi, poate reconstrui România și o poate duce acolo unde, eu cred, îi e locul – în lumea bună.

Câteva cuvinte despre aprozarul virtual, un alt proiect al comunității.

Cheie: satul românesc

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top