Connect with us

Casă tradițională românească din Fundata, Casa Pelinica

Casa Pelinica iarna

Locuri de vizitat

Casă tradițională românească din Fundata, Casa Pelinica

În inima celor care simt românește șade bine prins, într-un colțișor, satul românesc.
Acolo unde timpul parcă se oprește și modernitatea nu-și găsește locul, se ascunde o moștenire culturală de neprețuit: casele tradiționale românești.

Sunt construcții simple, din lemn sau chirpici, care aduc în zilele noastre povești ale străbunilor unde fiecare colț și obiect de odinioară are povestea proprie de spus.

Fundata, cea mai înaltă localitate din România – situată la 1360 de metri altitudine -, se află pe culoarul Rucăr-Bran, lăsându-se vegheată de munții Bucegi și Piatra Craiului.

Te invit să urmărești interpretarea dată frumuseții din spatele câtorva elemente exterioare, dar și din interiorul unei case tradiționale din Fundata.

Casă tradițională mai veche de 130 de ani

 

La poalele munților, unde pădurea de brad îmbrățișează cu verdele-i liniștea, stă o căsuță tradițională construită, undeva pe la sfârșitul anilor 1800, pe o temelie din piatră având pereţii din bârne de brad şi acoperiş în patru ape învelit cu şindrilă*.

O casă care readuce la viață tradiția și patrimoniul românesc.

Casa Pelinica

foto: Casa Pelinica

Cele doua încăperi, odaia mică sau camera de locuit și odaia mare (camera de oaspeţi) sunt separate de tindă.

În fiecare dintre acestea se găsesc obiecte care ilustrează specificul cultural al proprietarului și al zonei. Țesături utilizate sau cu rol decorativ, scoarţe din lână şi cânepă, ştergare din bumbac, lada de zestre, şervete decorative și piese de port popular.
Unelte care „descriu” ocupaţiile locuitorilor, agricultura și creşterea vitelor, lucrul la pădure.

Printre piesele de mobilier se numără și paturile de lemn, măsuţa cu scaune joase, blidarul*.

Curtea casei

 

Curtea este împrejmuită cu gard din scânduri și adăpostește cuptorul unde poți vedea cu ochii minții cele mai aromate pâini și plăcinte.

poveste de afară

foto: Casa Pelinica

Lângă casă se află o masă rustică, sculptată din butuci de lemn, care invită la povestiri sub cerul liber. Munții vorbesc și, din depărtare, veghează, cuminți, acest colț de rai.

Ce descoperi în interior

 

După ce treci pragul unei astfel de locuințe, pătrunzi într-o atmosferă caldă în care tradiția și istoria se împletesc cu cotidianul. Casa Pelinica este un exemplu al frumuseții și autenticității designului interior tradițional românesc.

Camera de dormit (odaia mică)

 

Pereți albi cu decorațiuni colorate în care predomină roșul, verdele și albastrul. Deasupra patului stau atârnate covoare tradiționale cu motive geometrice și florale care dau căldură și autenticitate încăperii.

descriere dormitor casă tradițională românească

dormitor casă tradițională românească, foto: Casa Pelinica

Mobilier simplu, dar robust reprezentat printr-un dulap de culoare închisă din lemn masiv și două paturi acoperite cu sărici* albe, naturale,  care invită la odihnă și relaxare.
Pernuțele, brodate cu motive florale, adaugă și ele culoare și farmec, iar pe dulap se văd expuse căni din ceramică și căsuțe în miniatură.

Pe jos, covorul tradițional integrează motive complexe, iar ulcelele de pământ și fețele mici de masă, brodate, completează atmosfera rustică.

Camera de oaspeți (odaia mare)

 

Aceasta este camera de oaspeți, unde ne adunam în jurul mesei în perioada sărbătorilor sau când aveam musafiri. Nu se dormea în această cameră. Înainte de renovare exista un singur pat unde erau așezate plăpumile, păturile țesute și săricile* din blană de oaie„, spune Ioan Voicu, strănepotul proprietarilor – astăzi, administrator al Casei Pelinica.


✋ Prea multe vești negative te înconjoară și vrei să simți pulsul poveștilor pozitive, să te inspiri din frumusețea, probabil, neștiută a României?

👉 Vezi ce postăm pe canalul nostru Vești din România bună și lasă-te purtat într-o călătorie unde tradițiile și destinațiile de vis reînvie speranța și bucuria în sufletul tău.

Cum te abonezi:
Accesezi linkul veștilor :).
Apoi butonul "afișați canalul" (dacă ești pe telefon) sau "Folosiți Whatsapp Web" (dacă ești pe laptop).
Click pe "urmăriți", din dreapta sus, și te-ai abonat.

☝️ Ca să primești notificările, clopoțelul trebuie activat 🔕 👉 🔔

Casa Pelinica - Fundata, Brașov

odaia mare – camera de oaspeți, foto: Casa Pelinica

Odaia mare prezintă elemente specifice vechi, țoale și carpete țesute manual, înrămate și acoperite de șervete țesute de asemenea.
Țesăturile colorate, fiecare cu un model unic, stau mărturie a priceperii și a meșteșugului țesătorilor din zonă. Covoarele vechi tradiționale, cu modele complexe, adaugă și ele nota vremii.

Cărare care duce spre căsuță. Un cadru care te lasă să-l povestești prietenilor 🙂

cararea care duce la Pelinica

foto: Casa Pelinica

Cum a-i defini aceasta imagine? 🙂

foto: Casa Pelinica

Cu 5 rating din 59 de recenzii pe airbnb, 5 stele din 24 de opinii pe Facebook și 4,9 pe Google din alte 38 de recenzii, consider casa bunicii Pelinica o locație care merită să fie pusă pe lista viitoarelor destinații turistice ale iubitorilor de tradițional.

Casa este inclusă în circuitul turistic din octombrie 2020. Iată și un scurt montaj video realizat de Iosif:

Această excursie virtuală în casa tradițională din Fundata poate face parte curând din 10 Cele mai apreciate povesti ZiRomania.ro.

Alte povești de demult aduse în zilele noastre

 

Când vrei să citești și alte povestioare de demult aduse în zilele noastre sau descrieri ale încăpățânării cu care modernismul este ținut, pentru moment, la distanță, îți recomand:

Colecția etnografică din muzeul personal al lui nea Pavel (Rășinari, Sibiu);

Casa Rustică Oltenia, o experiență deosebită de fiecare dată (Stoenești, Vâlcea);

Casa parintească de la țară – casa tradițională a doamnei Ana (Preluca Veche, Maramureș);

Casa străbunicilor – centru de meșteșuguri (Armeni, Loamneș, Sibiu);

Rășinari, un sat de-a lungul râului (Rășinari, Sibiu);

Experiență mioritică la „Stâna din deal” (Provița, Prahova).

Casele țărănești reproduc întocmai modul de viață, tradițiile și valorile culturale ale noastre. Sunt adaptate mediului natural și nevoilor comunității. Ne arată fereastra spre trecutul și identitatea națională a României.

O casă tradițională românească reprezintă bogăție a moștenirii noastre culturale. Satul românesc merge cu noi, oriunde ne-ar duce… timpul.

*** Mic glosar ***

* sarică – manta țărănească lungă și mițoasă pe dinafară, țesută din fire groase de lână, pe care o poartă, în special, ciobanii;
* șindrilă – scândurică de brad îngustă și subțire, șiță, draniță;
* blidar – raft, dulap cu rafturi pe care se păstrează blidele – vasele de lut.

Să rămânem în contact, zic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, trimite articolul celor mai buni prieteni ai tăi! Prin e-mail, whatsapp sau social media :).

Și nu uita că poți oricând să trimiți o știre pozitivă despre români și/sau România pentru a o promova în rețeaua noastră.


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Casă tradițională de lut din Preluca Veche

  2. Pingback: 9 idei de promovare a patrimoniului cultural, a tradițiilor românești

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top