Connect with us
casa părintească - Ana - maramureș

Istorie & Tradițional

Casa Părintească de la țară

Casa Părintească de la țară

Lectura de 3 minute.

2023. Nordul României. Maramureș. Comuna Copalnic Mănăștur. Sat Preluca Veche. Undeva foarte aproape de intrarea în Dealul Corbului.

Casă Părintească a doamnei Ana

 

Doamna Ana, cea cu suflet… tradițional, readuce la viață Casa Părintească și obiceiurile zonei din vechime.

Căsuța mea natală…❤️ este casa din lemn, lipită cu lut, având pereții văruiți în galben și albastru. E veche de aproximativ 100 de ani și  vecină cu pădurea de stejar.

casa părintească de la țară - doamna ana
Aici au locuit părinții mei, au muncit cu drag pământul, au iubit viața, au crescut nouă copii. Un spațiu sacru pentru mine, care păstrează și acum amintiri dragi din copilărie.

În fiecare an de sărbătorile mari, mama lipea pereții casei cu lut, dădea, apoi, cu var și cu m’nerială* sau gălbeneală. Același lucru îl făcea și pe prispele casei. Eu, acum, mă străduiesc să fac ce făcea mama, cu drag, cu nostalgii, cu emoție
.

pe prispa casei - preluca veche

Cred că frumusețea ei are la temelie, iubirea, credința, lumina fericirii, iubirea tradițiilor și munca făcută cu drag, cu răbdare, cu încredere”, ne mai spune doamna Ana Florian.

casa părintească - ziromania

Casa Părintească e locul în care ne-am născut și am crescut, împreună cu părinții și frații noștri. E locul în care am învățat să mergem, am învățat să vorbim și să ne descoperim pasiunile. E locul în care am împărtășit momente de bucurie și tristețe, locul în care am primit dragostea și încurajarea părinților noștri.

casa părintească - emoția sărbătorilor

Simbol al siguranței și al sufletului nostru, un loc în care ne putem întoarce oricând pentru a ne regăsi pe noi si rădăcinile noastre. Aici ne încarcă Universul cu energia necesară provocărilor din viață. Este sanctuarul amintirilor, dar și al emoțiilor noastre, un loc care ne încălzește inimile și ne îmbogățește sufletele.

Pentru mulți dintre noi, Casa Părintească este locul unde am învățat valorile și moravurile care ne definesc ca persoane. Este locul în care ne-am format caracterul și am devenit cine suntem astăzi. Este locul în care am învățat să iubim și să ne respectăm părinții, frații și rubedeniile.


Susține blogul și Faptele Bune cumpărând prin linkurile noastre afiliate:

Haine Tradiționale, Suveniruri, Flori, Electro-IT, Vacanțe, Cadouri, Cărți - Home&Deco.

Pentru tine, fără costuri suplimentare. Pentru noi, cu susținere.

iarna in maramureș - ziromania

Casa Părintească nu se uită.
Este cea mai sfîntă amintire din copilărie: amintirea primilor noștri pași, amintirea mamei, a dragostei și grijii sale nemărginite, amintirea a tot ceea ce a fost mai bun și mai curat în viața noastră.

Pășind pragul casei, aruncându-ne în cele mai dragi brațe din lume, la pieptul celor care ne-au dat viață, realizăm ce multe goluri în suflet ne aduce depărtarea de casă și ce senină și plină de împăcare sufletească e clipa cînd răsuflăm ușurați rostind SUNT ACASĂ!„, scrie Cristina Popa pe revistasufletului.net.

Ziceri despre Casa Părintească

 

Pe blogul abandonat al unei persoane care, probabil, nu s-a vrut a fi cunoscută :), am găsit cinci ziceri despre Casa Părintească pe care le-am cosmetizat puțin și pe care vreau să le vezi și tu:

1. Casa Părintească e locul în care s-a pornit istoria fiecăruia dintre noi. Începutul, adică speranţa, şansa, posibilităţile, înseamnă locul în care orice sămînţă creşte…

casa părintească - preluca veche

2. E locul în care ai cunoscut prima dată lumea, locul în care ai făcut primii paşi şi ai rostit primele cuvinte, locul în care ai râs din toată inima şi în care lacrimile ți-au fost şterse înainte de a se usca pe obraji.

3. Locul în care am învăţat cum să deosebim binele de rău, locul în care am cunoscut dragostea şi binecuvîntarea parintilor nostri, căldura şi prietenia, liniştea şi siguranţa, elemente de care fiecare pui are nevoie ca să se dezvolte.

4. E leagăn al copilăriei. Locul în care ai timp să simți cum hainele îți rămân mici. A fost și rămâne prima şcoală, „cei şapte ani de acasă”.

5. Casa Părintească e sfîntă, ca şi ochii mamei, sfîntă între sfinţi.

Un gând de final vine de la Sam Ewing, fost jucător american de baseball, și zice așa: „Atunci când, în sfârșit, revii la Casa Părintească, descoperi că, de fapt, nu de casă îți era dor, ci de copilăria ta„.

*** Mic glosar ***
* m’nierială – regionalism care denumește culoarea albastra a pereților de la căsuțele taranesti, se face cu var și cu un oxid special pentru zugraveli.

Acest articol este continuarea expunerii Casa tradițională de lut din Preluca Veche.

Să rămânem în contact, zic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, trimite articolul celor mai buni prieteni ai tăi! Prin e-mail sau social media :).

Continue Reading
Advertisement


Susține blogul și Faptele Bune cumpărând prin linkurile noastre afiliate:

Haine Tradiționale, Suveniruri, Flori, Electro-IT, Vacanțe, Cadouri, Cărți - Home&Deco.

Pentru tine, fără costuri suplimentare. Pentru noi, cu susținere.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Meşteşuguri artistice tradiţionale

  2. Pingback: Casă tradițională românească din Fundata, Casa Pelinica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha loading...

To Top