Connect with us

Casa noastră Viscri, proiect pentru comunitate și turism rural

Casa noastră Viscri

Istorie & Tradițional

Casa noastră Viscri, proiect pentru comunitate și turism rural

Casa gospodăriei tradiționale de la numărul 140 din Viscri, un mic sat săsesc din Ardeal, urmează să fie restaurată și transformată în spațiu destinat comunității și turismului rural.

Următoarele destinații ale gospodăriei

 

Vor fi create, aici, spații flexibile, destinate socializării comunitare, educației non-formale și evenimentelor culturale, precum și asigurarea de spații medicale și cazare pentru voluntari. O locație care va adăuga greutate în turismul rural din zonă.

Gospodăria, una tipică săsească, dispune de un teren alungit, o casă de locuit poziționată la strada, o anexă adiacentă casei, un hambar dispus transversal pe parcelă și o generoasă grădină.

Viscri, sat ardelenesc

foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

După 1990, casa a rămas nelocuită, iar acum se află într-o stare de deteriorare vizibilă – o parte din construcție prăbușindu-se.
Utilizarea inițială agricolă și zootehnică a gospodăriei a dispărut necesitând o reconversie adecvată a spațiilor pentru a răspunde nevoilor actuale ale comunității Viscri.

De spațiile și activitățile nou create vor beneficia locuitorii satului de toate vârstele și turiștii, vizitatorii și voluntarii implicați în diverse activități pe site-ul Viscri.

Proiectul „Casa Noastră Viscri – Restaurarea și Conversia Funcțională a Gospodăriei Săsești într-un Spațiu Comunitar Public Multifuncțional” propune reintegrarea gospodăriei în viața comunitară prin amenajarea multifuncțională a spațiilor interioare și exterioare.

Intreaga gospodărie va fi refăcută de Fundația Trust Mihai Eminescu Trust printr-o finanțare nerambursabilă, obținută în luna februarie a acestui an, acordată de Institutul Național al Patrimoniului prin Programul de timbre Monumente Istorice.

Ardealul ne oferă multe opțiuni pentru încărcarea bateriilor. Una dintre acestea, vizitată de mine și pe care o recomand cu mare plăcere, este Villa Gherman din Sălciua de Jos, județul Alba.

Fonduri nerambursabile de 178.109 lei

 

Finanțarea asigură serviciile de proiectare pentru fazele de Proiectare preliminară (DALI), Proiectare tehnică (DTAC), Proiect de execuție (PT), și Detalii de execuție (DE) pentru monumentul istoric situat în situl rural Viscri, înscris în Registrul Monumentelor Istorice și parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Valoarea contractului este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Împreună cu Fundația Alba Eglesia au fost planificate activități de promovare și media pentru proiect prin propriile canale de comunicare, implicând publicul larg și membrii comunității într-o acțiune de „voluntar pentru patrimoniu”.
Pe 16 iulie s-a organizat și o ediție „Ziua Porților Deschise”.

Viscri, sat ardelenesc

foto: Facebook / Fundația Mihai Eminescu Trust

La sfârșitul lunii iunie, am finalizat prima parte a proiectului nostru „Casa noastră Viscri” – nr. 140. A fost predată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, DALI – o documentație tehnică preliminară, care stabilește intervențiile ce urmează a fi detaliate la celelalte faze de proiectare și prezintă indicatorii tehnico-economici ai proiectului.
Faza această are la bază studiile realizate anterior: ridicarea topografică și studiul geotehnic, expertiza tehnică a construcției privind rezistența și stabilitatea, studiul istoric și de parament*„, a comunicat fundația pe pagina oficială de Facebook.

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust” a fost înfiinţată ca organizaţie de caritate în 1986 şi îşi desfăşoară activitatea în România, din 1999, cu precădere în zona Transilvaniei şi în Maramureş, fiind patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii.

biserica fortificata din Viscri 2

foto: Historia.ro

Un obiectiv turistic de vizitat în Viscri este Biserica Fortificată, construită de comunitatea germană undeva între anii 1000 și 1301. Romanian-journeys.com susține că este vorba despre 1225.

Este una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania și, de asemenea, una dintre cele șapte incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

*** Mic glosar ***

* parament – partea exterioară finită a unei construcții, a unui element de construcție etc. – material care căptușește, în scop ornamental, această parte (conform dex).

Inspiratie: mihaieminescutrust.ro, romania-insider.com, romanian-journeys.com, viscri125.ro.

Să rămânem în contact, zic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, trimite articolul celor mai buni prieteni ai tăi! Prin e-mail sau social media :).


Dacă ți-a plăcut, rămâi aproape de poveștile noastre prin e-mail sau Google News.

Ne găsești și căutând ZiRomania pe Google.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele recunoscute, altele cu viață scurtă. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă și mai puțin cunoscută, în special pe cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Din punctul meu de vedere este șansa care poate așeza România un pic mai demnă.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Vagon românesc renăscut. Mocănița de pe Valea Hârtibaciului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top