Connect with us

Bucovina de vară. Natura, pitorescul și Burlacu [foto & video]

Bucovina, vara...

HaiHui

Bucovina de vară. Natura, pitorescul și Burlacu [foto & video]

Bucovina de vară. Natura, pitorescul și Burlacu [foto & video]

Continuăm să prezentăm România prin imagini foto & video surprinse de fotografi amatori și profesioniști, așa cum o văd ei prin camera foto.

Astăzi am ales Bucovina văzută de Burlacu Lush, cum ii place să-și spună.
Lush vine cu poze din Bucovina de vară, pe care e bucuros s-o arate cu verdele’i mândru și peisajele care-ți mângâie privirea. Parte din România bogată :).

Pădurea „Codrii Seculari de la Slătioara”, „Catedrala de lemn a Bucovinei”

Pădurea, înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO și supranumită „Catedrala de lemn a Bucovinei”, se află la poalele Rarăului în apropiere de Giumalău.

Este una dintre cele mai întinse și bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase din Europa, o rezervație forestieră întinsă pe mai mult de 1.000 de hectare.

Bucovina. Padurea Codrii Seculari de la Slatioara

foto © Burlacu Lush

Arbori gigantici, molizi de până la 60 de metri și brazi mai înalți de 50 de metri, adăpostesc urși, lupi, căprioare, râsi, jderi, bursuci, huhurezi (păsări răpitoare de noapte, asemănătoare bufnițelor), cocoșul de munte sau găinușa de alun (păsări de mărimea unui porumbel, cu penaj cenușiu și puncte negre, apreciate pentru carnea lor gustoasă). Monitorul de Suceava îi descrie în amănunt.

Paltinu, satul din Bucovina cu peisaje de minune românească

Paltinu este satul din comuna Vatra Moldoviței (Suceava) care leagă Câmpulung Moldovenesc de Rădăuți și este dominat de peisaje rare :).

Bucovina. Paltinu de sus

foto © Burlacu Lush

Paltinu vegheat de steaua lui norocoasă :), în Bucovina de noapte

Paltinu la ceas de seara

Foto © Burlacu Lush

Răsărit de soare ca-n abecedar

Paltinu - rasarit de soare

foto © Burlacu Lush

Sadova, satul cu oameni frumoși

Mica așezare pitorească dintre Vatra Moldoviței și Câmpulung Moldovenesc este cunoscută pentru frumuseţea peisajului întrecută doar de cea a tradiţiilor păstrate cu grijă şi respect pentru autencitatea sufletului românesc.

Sadova

foto © Burlacu Lush

Despre Sadova, una din legende spune că a fost ridicată de țăranii fugiți de pe moșiile boierești datorită nedreptăților.

România:  România, 10 elevi, 8 medalii și două mențiuni la GeCAA

Pe teritoriul localitatii se află cei mai bătrâni ulmi din ţară, cel mai viguros avănd o circumferinţă de 5,6 metri. Potrivit aprecierii unor specialişti, cel mai bătrân ulm din România datează din secolul al XIV-lea.

Bucovina, Sadova

foto © Burlacu Lush

Biserica de porțelan„, cum a numit-o Dragoș Vicol – poet, prozator și dramaturg român – în cartea dedicată Sadovei, „Satul cu oameni frumoși” este una dintre atracțiile zonei.

Sadova este stațiune turistică de interes local, începând de luna trecută.

Lacul Iezer, bine conturat de pădurile Sadovei

Lac de baraj natural, situat la 937 m altitudine în Masivul Obcina Feredeului, înconjurat de păduri înalte de molid. Despre Lacul Iezer există menţiuni istorice datând din 1594.

Lacul Iezer

foto © Burlacu Lush

Lacul este populat cu păstrăv, are o suprafață de 1,5 hectare și se alimentează cu apele râului Iezer. Apa acestuia este înghețată aproximativ 4 luni pe an, din decembrie până spre sfârșitul lunii martie.

Lacul Iezer - Sadova

foto © Burlacu Lush

Se spune că s-a format în urma procesului de alunecare a versantului pe cursul unui râu. Fenomen care a redefinit întreaga zonă transformând-o într-o oază de liniște și frumusețe.

Masivul Rarău – Pietrele Doamnei

Rezervația Pietrele Doamnei, întinsă pe o suprafață de 568 ha, este arie protejată de interes național.

Masivul Rarau

foto © Burlacu Lush

Prin formele și pitorescul sălbatic, cele trei obeliscuri ale Pietrelor Doamnei, cu înălțimi de 1633 m, impresionează de departe orice iubitor de munte, drumetii și aer curat.

România:  Colecția etnografică din muzeul Pavel Diaconu (video)

Stâncile calcaroase, cu înălțime de 70 de metri, sunt decorate cu fosile de scoici, amoniți, corali datorită formării lor în mări calde existente cu 140 de milioane de ani în urmă.

Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima dată în 1921.

Pietrele Doamnei

foto © Burlacu Lush

Legenda de la Pietrele Doamnei

În perioada celei de-a doua domnii, Petru Rareș a găsit în munți o ascunzătoare pentru a-și adăposti familia și o parte din avuție. În timpul năvălirii tătare, Elena Doamna și fiul lor, Ștefăniță, s-au refugiat într-o peșteră pentru a se ruga. Moment în care au auzit un zgomot puternic.
Se spune ca erau stânci mari care s-au desprins și au căzut peste locul unde se afla comoara domnitorului, îngropându-i pe atacatori.
Asta e plata pentru salvarea noastră„, ar fi spus Elena. De atunci, pietrele sunt… „Pietrele Doamnei”, iar comoara stă și astăzi bine ascunsă de stâncile uriașe.

Dovada că am reușit să le urc 🙂

Edi la Pietrele Doamnei

foto: arhiva proprie

Despre Lush, e cel mai simplu de vorbit în imagini

Fotografiile pe care le face îl trădează. Ele spun tot: ce-i place si de ce, unde se simte cel mai bine, cand si cu cine :).

Burlacu Lush in actiune

Asadar, Lush e mai mereu #plecatcutreaba si cu #nikon-ul lui. Mai multe poze are pe pagina de Facebook Lush Photo.

România:  Crama 1777 din Valea Călugărească, cramă de poveste [video]

Burlacu

Va continua…
Un alt fotograf amator sau profesionist va aduce peisaje din România, aici, odată cu povestioara lui.

Din același serial, am povestit si despre pasiunea, tărâmul magic, camera foto și fascinația unui copil.

Pentru că suntem în Bucovina, te invit să urmărești un răsărit magnific surprins de Dragoș Asaftei cu aceeasi dronă cu care a filmat și zbor peste munții Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului sau Ciucaș 🙂

În timp ce mă documentam pe subiect, am găsit montajul lui George Moldovan pe care am vrut neapărat să vi-l prezint:

Pentru acest articol am fost inspirat de wikipedia.org, silvanews.ro, monitorulsv.ro, campulungmoldovenesc.ro, suceavalive.ro, tvriasi.ro si, evident, profilul personal Burlacu Lush.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele premiate, altele fără succes. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă mai puțin cunoscută, cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Am încredere în România. Telefon/whatsapp: 0726 364 579; e-mail: email[at]editecsan.ro

1 Comment

Lasă un comentariu util :)

Top 5 citite – ultimul an

RoLetter Info


Prin abonarea la RoLetter sunt de acord cu Politica de Confidentialitate a website-ului.

Advertisement
To Top