Connect with us

Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România

Agustin Montero, un spaniol pe ziromania.ro

100% .ro

Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România

Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România

Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România. Se mândrește că poartă România în suflet și, când vorbește românește, gândește în limba română. Botezat în biserica catolică, a aderat la religia ortodoxă, s-a căsătorit cu o româncă, ne-a învățat istoria și tradițiile.

Cine este Agustin și cum a cunoscut România


Locuiește în Barcelona, este șofer la o companie de distribuție a legumelor și fructelor din Catalonia. A aflat mai multe despre România în 2004 de la „ambasadorii” români în Spania, cum îi numește pe conaționalii noștri stabiliți acolo.
Înainte, România era o țară prea puțin cunoscută de el. Știa câte ceva despre Vlad Țepeș, Nadia Comăneci și Ceaușescu.

În prima lui călatorie din România a mers în Bucovina unde l-au încântat foarte tare mănăstirile, așa că, de atunci, s-a mai lăsat adus de frumusețile românești în alte 12 concedii, pe care le-a petrecut aici stând de vorbă cu bătrânii, cu meșteșugarii satelor, cu oamenii care păstrează tradițiile.

A cunoscut-o, apoi, pe Mariana cu care s-a și căsătorit în vara lui 2015. Mariana este din Prundul Bârgăului (Bistrița Năsăud), acolo unde  localnicii îl consideră astăzi mai român decât mulți români.

Agustin Montero, România, peisajele, oamenii, conexiunea cu Dumnezeu


Multe lucruri îi plac în România. În primul rând, oamenii apoi natura – peisajele, stilul de viață liber:
Mă identific și apreciez foarte mult oamenii simpli, credincioși, primitori. Îmi plac mult peisajele. România este o țară deosebit de frumoasă. Îmi place foarte mult stilul de viață de la țară și conexiunea care există între oameni, natura și Dumnezeu.

România:  Știai că... la Mediaș teracota se arde în același cuptor din 1906?

Românii sunt harnici, primitori, încrezători, sociabili


Spaniolul spune că românilor le este foarte usor să se adapteze oriunde: „Odată plecați de acasă, din diferite motive, reușesc să se integreze repede în noile comunități în care își găsesc locul„.

Mai e de părere că: „românii sunt harnici, se descurcâ foarte bine în orice domeniu ar lucraaș zice chiar mult mai bine decât noi, spaniolii de exemplu„.

De asemenea, sunteți un popor primitor. Mereu am fost primit în România ca în familia mea sau, poate, uneori și mai bine. De fiecare dată  când am venit în România mi-ați arătat respect, educație și bun simț, lucruri care mă fac să mă simt acasă când sunt în România„, ne mai spune Agustin.

Rugat să transmită un mesaj românilor, ne-a răspuns cu mare plăcere:
Gândul meu pentru români e să nu uite niciodată de unde au plecat pentru că așa cum spune vorba ‘un popor care nu-și cunoaste trecutul, e un popor fără viitor’ și să poarte cu mândrie ceea ce sunt, să poarte în suflet România pentru că datorită românilor din diaspora, noi, străinii am cunoscut o țară minunată despre care nu știam nimic.

Eu vă spun un lucru, românii plecați sunt cei mai mari ambasadori pe care ii poate avea România, pentru că ei oferă o imagine pozitivă despre România„.

România:  Muzeul Astra a reprezentat România la Salonul Internațional al Patrimoniului de la Paris

Reportajul TRINITAS TV ne ajută să înțelegem mai bine conexiunea lui cu România:


Acești tineri sunt bârgăuani de-ai mei, unul prin origine și altul devenit prin dragostea de autentic de costumele noastre populare și de tradițiile românești. Toată stima pentru promovarea României în lume.
Sunt oameni care speră în continuare că tot ce-i românesc nu piere
„,  Domnica Vrășmaș, despre Agustin și soția lui.

Domnica Vrasmas despre Agustin Montero

Doamna Domnica, stabilită de 14 ani în Milano, are 25 de costume populare din mai multe zone ale țării, majoritatea făcute de dânsa. Organizează mici șezători pentru fetele care vor să-și lucreze singure costumele populare: „Este felul în care ne mai trece dorul de tot ce ne reprezintă„.

Agustin cu România în suflet, pe TVR Internațional:

 

Pentru că iubesc România, tradițiile și tot ce este românesc, soții Montero au decis să creeze la Barcelona micuțul lor colț autentic românesc:Ne-am aranjat o cameră tradițională cu foarte multe lucruri și haine tradiționale foarte vechi. Eu obișnuiesc să îmbrac straie populare când merg la biserică, deoarece pentru mine este o mândrie să îmbrac portul tradițional românesc și pentru că este un semn de respect pentru poporul român„, spune Agustin pentru elitaromaniei.ro.

Spaniolii îl urmăresc pe pagina lui de Facebook, în limba spaniolă care astăzi are 30.000 de fani, Descubre Rumania, iar momentele românești sunt comunicate tot prin Facebook, pe Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România, pagină urmărită de 50.000 de persoane.

România:  Cum se făcea untul prin batere în bădău

Inspiratie: profil de Facebook Agustin, pagina Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România, Trinitas TV, TVR International.

Conectează-te cu evenimentele din România și / sau adaugă-l pe cel pe care-l organizezi sau de care doar ai auzit.

Din 2004 lansez proiecte online. Unele premiate, altele fără succes. Prin ZiRomania.ro vreau să promovăm România pozitivă mai puțin cunoscută, cea din mediul rural, cea care produce valoare direct din natură. Am încredere în România. Telefon/whatsapp: 0726 364 579; e-mail: email[at]editecsan.ro

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: De ce să te muți la țară?

  2. Pingback: "Flavours of Romania", România prin ochii unui britanic

Lasă un comentariu util :)

Top 5 citite – ultimul an

RoLetter Info


Prin abonarea la RoLetter sunt de acord cu Politica de Confidentialitate a website-ului.

Advertisement
To Top